Russenweg - Foto: Wouter Steenbergen
Russenweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Mogelijk gladheid in de vroege ochtend door bevriezende regen

Zwolle – Donderdagochtend vroeg bivakkeert de temperatuur rond het vriespunt. En lichte neerslag komt op Zwolle af, terwijl de grond nog bevroren is. Een waarschuwing voor mogelijke gladheid vanaf ongeveer zes uur ‘s morgens is op zijn plaats.

In de eerste helft van de ochtend valt lichte sneeuw of regen, die op de grond bevriezend gevaarlijke glijpartijen kan veroorzaken. Misschien valt het allemaal reuze mee in de regio Zwolle, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met de neerslag stroomt heel geleidelijk zachtere lucht over ons heen. Het is donderdag bewolkt en waterkoud, de temperatuur zit echter wel degelijk in de lift: stijgend van nul graden ’s ochtends tot een maximum ’s nachts van 8 à 9 graden.

De zuidwestenwind is matig, kracht 3, in de middag toenemend. Een volle windkracht 4 wordt in de avond verwacht. De wind hangt samen met een actief neerslaggebied, alleen bestaand uit regen. Gladheid zal dit donderdagavond en in de nacht naar vrijdag niet opleveren.

Vrijdag hebben we een temperatuur rond 8 graden. In de ochtend staat er nog een vlagerige wind uit zuidwest tot west, geleidelijk afnemend. Er is veel bewolking met weinig gaten voor zonnestralen, zo lijkt het nu. In de middag en avond zou een bui kunnen vallen.

Er is nog steeds twijfel over het weer tijdens de Kerstdagen. Zwolle zit dicht in de buurt van koude lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden. Het lijkt er voorlopig op dat we zaterdag aan de koude kant terechtkomen en in de loop van zondag aan de zachtere kant. Er is op beide dagen kans op neerslag maar kerstsneeuw die in Zwolle blijft liggen, zit er vermoedelijk niet in.

Artikel delen: