Max en Maria gaan zodra het kan naar Zwolse verzorgingshuizen

Foto: Erik-Jan Berends

Zwolle – Max en Maria timmeren al ruim twintig jaar muzikaal aan de weg. Ze verblijden talrijke mensen met hun muziek: Max als zanger en gitarist en Maria als tweede stem en met kleine instrumenten. Zodra de corona-situatie het toelaat, gaan ze weer vijf Zwolse zorgcentra bezoeken.

“We spelen vooral Nederlandse liedjes en hebben altijd een muziekboek bij ons,” vertelt Max Hemmes. “Optreden doen we op heel diverse plaatsen: van de kroeg, winkel- en zorgcentra tot begrafenissen. Ons repertoire loopt uiteen van oude liedjes als de ‘Zuiderzeeballade’ tot nummers van Boudewijn de Groot en De Dijk.” Het duo vindt zijn oorsprong in het jaar 2000, op het Zwolse Smartlappenfestival.

Hemmes: “Voordien speelde Maria in een reggaeband en ik in een hardrockband. Na onze deelname aan het Smartlappenfestival zijn we ons meer gaan verdiepen in het schrijven van smartlappen. Zo zijn we in dit genre gerold.”

Voor ieder optreden maken Max en Maria een verzoekboek. “Ons gehoor kan daaruit kiezen, zij zeggen welke liedjes ze willen horen,” legt Hemmes uit. “Senioren genieten van de oude liedjes. Maar we komen bijvoorbeeld ook bij Het Zand, waar ook jongere mensen wonen. Die zitten niet te wachten op ‘Het Kleine Café’ of ‘De klok van Arnemuiden’. Voor hen hebben we moderner repertoire. Het leuke van onze optredens vinden we de interactie met ons publiek. Vaak zeggen mensen ‘maar ik kan niet zingen’. Dan zeggen we dat dat niet hoeft en dat wij dat wel doen.”

Door alle corona-perikelen heeft het duo de afgelopen twee zomers vooral buiten bij zorgcentra voor de deur opgetreden. Hemmes: “De meeste van onze geplande optredens worden inmiddels door de huidige corona-situatie weer afgezegd. We hebben er nog wel een buiten Zwolle waarbij we dan wel op het podium moeten blijven staan; normaal gesproken lopen we langs de tafeltjes.”

Een jaar of tien geleden hebben Max en Maria voor optredens financiële steun gehad van De Gasthuizen. “Duidelijk was dat dergelijke steun niet structureel is,” weet Hemmes. “Na zo’n lange periode wilde ik het weer eens proberen. Momenteel krijgen we voor onze optredens soms een envelopje, soms niks. Nu kunnen we dankzij De Gasthuizen weer een serie van vijf optredens doen. Zo is iedereen weer blij: wij kunnen weer optreden en de senioren genieten weer van muziek, besluit hij.

Om de optredens voor de senioren mogelijk te maken, kregen Max en Maria een donatie van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Ze dienden daarvoor een officiële aanvraag in. Het fonds onderneemt zelf geen initiatieven, maar ondersteunt uiteenlopende initiatieven van bijvoorbeeld vrijwilligers, buurtbewoners, particulieren, goede doelen en organisaties. Belangrijk is dat het gaat om een initiatief of activiteit die bijdraagt aan het welzijn, plezier, geluk of gezondheid van Zwolse senioren, inwoners van 55 jaar en ouder.

Foto's 2
Max en Maria gaan zodra het kan naar Zwolse verzorgingshuizen - Foto: Erik-Jan Berends
Foto: Erik-Jan Berends
Max en Maria gaan zodra het kan naar Zwolse verzorgingshuizen - Foto: Erik-Jan Berends
Foto: Erik-Jan Berends

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Max en Maria gaan zodra het kan naar Zwolse verzorgingshuizen”

Reacties zijn gesloten.