Waarschuwing voor het schaatsen bij gemalen

Zwolle –  Waterschap Groot Salland waarschuwt schaatsers om uit de buurt te blijven van gemalen, stuwen en uitstroom van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Doordat het water onder het ijs gewoon blijft stromen, kan de ijsvloer onstabiel zijn met als gevolg dat het ijs op deze plaatsen onbetrouwbaar is. Rioolwaterzuiveringen lozen relatief warm water waardoor op deze plaatsen de ijslaag aanzienlijk dunner is dan elders.

Nederland is in de ban van de winter en velen kunnen niet afwachten om de schaatsen onder te binden. Hoewel deze pret begrijpelijk is, zijn er binnen het werkgebied van het Waterschap Groot Salland nog plekken waar schaatsen niet vertrouwd is. Met name kan het gevaarlijk zijn op ijs rondom gemalen en stuwen en waar het water van de rioolwaterzuiveringen op het open water wordt geloosd. Het waterschap heeft zoveel mogelijk gemalen uitgezet. De rioolwaterzuiveringsinstallaties werken uiteraard gewoon door. Het waterschap benadrukt dat het geen enkele garantie kan geven voor de kwaliteit van het ijs.

Burgers of verenigingen die ijsevenementen willen organiseren, kunnen hiervoor wel contact opnemen met het waterschap, zodat samen gekeken kan worden naar eventueel in de buurt liggende stuwen, gemalen of rioolwaterzuiveringen. Ook voor overige vragen kan altijd contact worden opgenomen met het waterschap.

Artikel delen:

Reageer