Zwolse studenten helpen leeftijdgenoten met zelfstandig wonen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Zwolse studenten helpen leeftijdgenoten met zelfstandig wonen

Zwolle – Goeie Buur helpt jongeren in Utrecht met goede huisvesting en oprechte aandacht. Na twee succesvolle jaren helpt Goeie Buur nu ook in Zwolle jongeren een zelfstandig leven op te bouwen.

SSH en de gemeente Zwolle hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst getekend bij de start van het project Goeie Buur. Het is een samenwerking tussen de sociale wijkteams van de gemeente Zwolle, woningcorporatie deltaWonen (de eigenaar van de woningen) en de SSH (de beheerder van de woonruimte). Het gaat om jongeren die vóór hun verhuizing naar een SSH-kamer dak- of thuisloos waren. Of jongeren die bijvoorbeeld in een pleeggezin of jeugdinstantie hebben gewoond.

Hoe werkt Goeie Buur? De jongeren komen via Goeie Buur vaak in een studentenhuis te wonen. Ze worden gekoppeld aan een student die er al woont, de goeie buur. Deze goeie buur is precies wat het zegt: iemand die in hetzelfde huis of studentencomplex woont en waarbij de jongere terecht kan. Een gelijkwaardige verstandhouding tussen leeftijdsgenoten waarbij de goeie buur een eerste aanspreekpunt is om het zelfstandig wonen zo goed mogelijk te starten.

De Goeie Buur heeft een aantal uur per week contact met de jongere. De studenten en de jongeren trekken met elkaar op, ontmoeten elkaar, wisselen ervaringen uit en weten elkaar te vinden. Naast het contact met de goeie buur krijgt de jongere ook begeleiding van het sociaal wijkteam van de gemeente Zwolle. Als er reeds een begeleider betrokken is bij de jongere, dan kan dat indien gewenst nog een half jaar worden voortgezet binnen het project.

Wethouder Dorrit de Jong: “Het project Goeie Buur past als woonvorm voor jongeren heel goed bij ons programma Wonen en Zorg. Met dit programma zorgen we ervoor dat inwoners die hulp of begeleiding nodig hebben zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen op een plek die bij hen past.”

“De resultaten van Goeie Buur in Utrecht zijn goed,” vertelt Yvonne Brugmans, manager Strategie bij de SSH. “Vandaar dat we dit via dit mooie initiatief nu ook jongeren in Zwolle gaan helpen met het opbouwen van een zelfstandig leven.”

Artikel delen:

Reageer