Gregoriaans – een (basis)cursus

Zwolle – Gregoriaans, wat is dat? Gregoriaans is de zang die door veel mensen wordt gehoord als wonderlijke muziek en een al even zo wonderlijke stilte waarnaar in deze dagen zo gezocht wordt. Het is muziek die gewaardeerd wordt, maar niet altijd wordt verstaan. Enerzijds door de taal, het Latijn, en anderzijds door de veranderende manieren van denken over kerk en samenleving. Maar het Gregoriaans is meer. Het is ook de basis van alle West-Europese muziek en behoort mede daarom tot het Religieus Erfgoed. Het is voor iedereen toegankelijk én… voor iedereen bereikbaar.

Na overleg met de kerkgemeenschap van de Vrij Katholieke Kerk Zwolle biedt Muziekhuis “De Zangbodem” uit Friesland een basiscursus Gregoriaans aan. En al is het dan een basiscursus, iedereen die zijn / haar kennis weer eens wil opfrissen is bij deze cursus ook echt van harte welkom! De cursus bestaat uit tien lessen waarin o.a. aandacht besteed wordt aan de geschiedenis, de liturgie, de handschriften en de notatie. Er zal uiteraard ook gezongen worden; o.a. uit het boek ‘Gregoriaans zingen’ van J. Elemans.

Cursusleider is Piet Vessies. Bij voldoende deelname vindt de cursus plaats van 19 januari t/m 23 maart op maandagavonden in de koffiekamer van de Vrij Katholieke Kerk, Enkstraat 44, Zwolle. Een folder is op aanvraag verkrijgbaar bij het Muziekhuis. Telefoon 06 – 22 65 08 24 of 0518 – 45 17 04. Bent u nieuwsgierig? Kijk dan even op  www.dezangbodem.nl 

Artikel delen:

Reageer