Drukgolf gemeten door Weblog Zwolle weerstation Dieze
Drukgolf gemeten door Weblog Zwolle weerstation Dieze

Drukgolf vulkaanuitbarsting Tonga in Zwolle gemeten

Zwolle – De drukgolf van de vulkaanuitbarsting bij de eilandengroep Tonga was zaterdagavond in Nederland meetbaar door weerstations. Ook in Zwolle registreerden barometers rond 20.20 uur de atmosferische schokgolf die door de uitbarsting werd veroorzaakt.

De barometers van de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze zagen een schommeling van enkele hectopascal. De luchtdrukgolf passeerde Nederland ongeveer 15 uren na de uitbarsting. De vulkaan genaamd Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai bevindt zich aan de andere kant van de wereld in de Stille Oceaan. De afstand tot Nederland is ruim 16.000 kilometer. De drukgolf heeft onze regio waarschijnlijk via de Noordpool bereikt. Het is zeer bijzonder dat de drukgolf van een vulkaanuitbarsting op zo’n grote afstand door gewone weerstations wordt geregistreerd.

De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai duurde bijna tien minuten. Er werden tsunamiwaarschuwingen gegeven in landen rondom de Stille Oceaan. Onder andere in de Amerikaanse staat Alaska, op vele duizenden kilometers afstand van de uitbarsting, werd een rommelend geluid gehoord.

Artikel delen: