Leden Golfclub Zwolle en belangstellenden rooien jonge bomen - Foto: Hans Broeks
Leden Golfclub Zwolle en belangstellenden rooien jonge bomen
Foto: Hans Broeks

Golfclub Zwolle schenkt 1500 bomen in kader van klimaatbeleid Nederland

Zwolle – Golfclub Zwolle heeft 1500 jonge bomen geschonken als onderdeel van het Overijssels oogstweekend van Urgenda en Meer Bomen Nu.

Een groep van ruim dertig vrijwilligers meldde zich zaterdagochtend met een schep in de hand op Golfclub Zwolle aan de Zalnéweg om gezamenlijk de jonge bomen te oogsten uit de eco-gebieden die verspreid liggen over het golfcomplex. In drie uur tijd werden de bomen gerooid. Ze krijgen een plek in een van de natuurgebieden in Nederland of in de eigen tuin van de vrijwilligers en belangstellenden.

Met ‘verplanten’ als methode kunnen in het hele land bossen, heggen, hagen en bermen worden volgeplant.

Hans Broeks, vanuit Golfclub Zwolle initiator van de samenwerking met Meer Bomen Nu, is enthousiast over het resultaat: “Dit was onze tweede boomrooidag. In november waren het 600 bomen, dus nu zijn er in totaal meer dan 2000 bomen die herplant zijn. We zijn blij verrast met de opkomst van zoveel belangstellenden en leden van de club. De inzet die zij hebben geleverd, heeft een prachtig resultaat geleverd.”

Broeks is naast golfer ook betrokken bij het ecologische terreinbeheer op de Golfclub. “Wat veel mensen niet weten is dat wij op ons complex circa 35 van de 70 hectare onderhouden als natuurgebied. Bij veel mensen leeft nog steeds het beeld dat golf een milieuonvriendelijke sport is die veel water en pesticiden gebruikt. Het tegendeel is echter waar. In menig land, en zeker in Nederland, is golf van alle sporten juist pionier in duurzaamheid. Op Golfclub Zwolle hebben we het internationale GEO-certificaat, een onafhankelijk internationaal duurzaamheidskeurmerk.”

Deze bomen-herplantactie is een van de activiteiten die hieronder valt. Voor het GEO-certificaat moet de golfclub om de drie jaar aantonen dat zij duurzaam verantwoord handelen en rekening houden met de natuur, het milieu en de samenleving.

Lieke Geene van Urgenda stond als coördinator van het initiatief Meer Bomen Nu ook aan de schep op Golfclub Zwolle en toont zich minstens zo enthousiast over de dag en het resultaat: “Fantastisch! Deze circulaire manier van werken is nieuw en krijgt steeds meer voeten aan de grond. Kwekers kunnen onvoldoende bomen leveren voor alle klimaatdoelstellingen, maar de natuur levert genoeg. Ook in buitenland kijkt men inmiddels naar Nederland hoe wij hier samen met vrijwilligers gebruik maken van de kracht van de natuur.”

Voor de liefhebbers is er nog rooigoed over, voornamelijk grauwe els. Belangstellenden kunnen zich deze week nog melden bij de Golfclub Zwolle.

Foto's 2
Golfclub Zwolle schenkt 1500 bomen in kader van klimaatbeleid Nederland - Foto: Hans Broeks
Foto: Hans Broeks
Artikel delen: