Stadshagen - Foto: Wouter Steenbergen
Stadshagen
Foto: Wouter Steenbergen

Viering 25 jaar Stadshagen met allerlei activiteiten

Zwolle – Op 13 juni 1997 werden de eerste woningen in de wijk Stadshagen opgeleverd. De eerste paal werd de grond ingeslagen op 27 november 1996 door toenmalig wethouder Margriet Meindertsma.

In deze jongste wijk van Zwolle met inmiddels ruim 26.000 inwoners staat het jaar 2022 in het teken van de viering van haar 25-jarig bestaan. Margriet Meindertsma: “Een hele nieuwe wijk ontwikkelen was een mooie uitdaging. We wilden geen kopie van een andere wijk. Voor ons was duidelijk dat het een wijk moest worden waar mensen niet alleen kunnen wonen, maar ook werken en ontspannen, en alle noodzakelijke voorzieningen in de buurt zijn. Een wijk waar iedereen, met welke achtergrond, situatie en leeftijd zich thuis voelt.”

Wijkwethouder en projectwethouder Monique Schuttenbeld: “Dat is goed gelukt. In het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2020 waardeerden bewoners de wijk met een 7,4 en voor hun woning met ruim een 8. Zelf geniet ik ook al jaren van het wonen in Stadshagen en ik ben dus niet de enige. Een heel groot deel van de aanmeldingen voor de nieuwbouw zijn mensen uit Stadshagen zelf. Dit zegt veel over het succes van de wijk. De betrokkenheid van bewoners zien we ook terug in de vele bewonersinitiatieven; van groene geveltuinen en daken, tot buurttuinen en het verfraaien van pleintjes.”

Margriet Meindertsma: “Duurzaamheid was het begrip waar veel om draaide. Niet alleen in het gebruik van materialen en groen, maar ook in sociaal opzicht en dat de wijk de leefbaarheid en gezondheid bevordert. Dat de stad en de natuur op fietsafstand ligt, draagt daar ook nog eens aan bij. De tijd zal het leren, maar we wilden een wijk bouwen die ook over honderd jaar nog goed functioneert.”

Monique Schuttenbeld is trots op de kwaliteit van de bestaande buurten in Stadshagen. “De buurten die in aanbouw zijn, gaan nog veel meer kwaliteit toevoegen. Zoals De Tippe, waar veel aandacht is voor groen en duurzaamheid en het sociale contact tussen mensen. Duurzaamheid betekent ook dat de wijk kan meegroeien met de behoeften, ook die in de toekomst. Zoals nu, dat we na bijna twintig jaar de mogelijkheid hebben om het winkelcentrum uit te breiden.”

De gemeente Zwolle gaat in 2022 allerlei activiteiten organiseren ter gelegenheid van de viering van 25 jaar Stadshagen. Dat gebeurt samen met wijkpartners, bewoners, projectontwikkelaars en ondernemers.

René Stuij, wijkmanager: “We weten niet in welke mate corona ons doen en laten in 2022 zal bepalen. In het jubileumprogramma houden we daar wel rekening mee. In de wijkkrant Vinexpress halen we herinneringen op uit de afgelopen 25 jaar. En eind januari wordt het startsein gegeven voor de poëziewedstrijd Dichter bij de natuur in Stadshagen. Daarna volgen er nog meer activiteiten. Deze zullen bekend worden gemaakt via onder meer de social media.”

Artikel delen: