Brandweer Zwolle herdenkt omgekomen collega’s Diezerstraat - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Brandweer Zwolle herdenkt omgekomen collega’s Diezerstraat

Zwolle – Brandweermensen staan 24/7 met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Want het brandweervak is niet zonder risico’s.

Dat er brandweermensen tijdens hun werk omkomen weet brandweer Zwolle maar al te goed. Op 21 januari 1992, dit jaar exact dertig jaar geleden, overleden twee brandweermannen tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat.

Door een noodlottige samenloop van omstandigheden stortten de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping van het pand in. Hierdoor werden vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweermannen raakten hierdoor gewond. De brandwachten eerste klasse B.A.T. Offenberg en F.C. Kroes overleefden het niet.

Impact op het korps
De impact van omgekomen collega’s op ons korps was en is nog steeds groot. In de brandweerkazerne aan de Marsweg in Zwolle zijn twee herdenkingskastjes. Daarop staan de namen van de overleden collega’s. Vandaag werd er een bloemstuk bij de herdenkingskastjes gelegd. Teamleider brandweerzorg Dirk Jan Pullen: “We willen deze collega’s met elkaar blijven herinneren, maar ook de risico’s van het vak. Het omkomen van onze Utrechtse collega Pim van der Bruggen onderstreept dat. Pim kwam op 21 november 2020 op 41-jarige leeftijd tijdens een brandweerinzet door een tragisch bedrijfsongeval om het leven. Het herdenken doen we als brandweer, nu vanuit Veiligheidsregio IJsselland, en namens de gemeente Zwolle.”

Landelijke herdenking
Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. We komen hier jaarlijks bij elkaar, op de derde zaterdag van juni. Daar staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. De brandweerposten in het land kruisen op datzelfde moment de waterstralen en hangen de vlag halfstok. Dit jaar besteden we op die dag ook breder aandacht aan de omgekomen Zwolse collega’s.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Waarom houden ze geen 1,5 meter afstand van elkaar. Ik vind dit ongepast, straks sterven er nog merr brandlieden ditmaal aan Covid-19. Dat wil toch niemand?


  ⚠️ Meld

 2. Juist de brandweer moet zich ten alle tijde aan de voorgeschreven regels houden. Die zijn er juist om fouten/ongelukken te voorkomen. Zou het toeval zijn dat ze zich niet aan de Corona voorschriften houden en dat er een dodelijk ongeluk te betreuren was? Ik weet het niet.


  ⚠️ Meld

 3. Wat jammer dat dit bericht misbruikt wordt voor een aantal reacties die niets met het trieste onderwerp hebben te maken. Ga eens bij jezelf te rade, beste reageerders, waarom jullie dit doen!

  Fijn dat de in het harnas gestorven helden zo respectvol worden herdacht. Dat hebben zij en hun nabestaanden en collega’s verdiend!
  gemodereerd

 4. In het heetst van de strijd is het allerbelangrijkste dat je op je collega’s kunt vertrouwen. Dat je kunt terugvallen op regels en routine. Dan is het extra triest dat bij het nablussen dit tragische ongeluk heeft kunnen gebeuren. Is er naderhand een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.
  gemodereerd

Reacties zijn gesloten.