‘Excellence in Exile’

Zwolle – De voorstelling ‘Excellence in Exile’ is een spetterende muzikale vertolking van de ontwikkeling en groei van vluchtelingen. Naast Adelheid Roosen speelt acteur en oud-UAF student Bright O. Richards een hoofdrol. Kofi Annan en Ruud Lubbers leverden een speciale bijdrage. Op 25 januari speelt de voorstelling in theater Odeon in Zwolle. 

Het UAF, (Universitair Asiel Fonds) bestaat 60 jaar. Dat wordt gevierd met de muzikale en meeslepende theatervoorstelling ‘Excellence in Exile’. Onder regie van Paul Koek maakte De Veenfabriek een voorstelling waar iedereen die gelooft in de kracht en de talenten van mensen zijn hart aan kan ophalen.

Bright O. Richards verwerkte zijn eigen ervaringen in het stuk. “Zestien jaar geleden ben ik de burgeroorlog in Liberia ontvlucht. Het is heel bijzonder om mijn eigen verhaal te verwerken in deze voorstelling. Ik wil de vluchteling laten zien als held, een held die in een nieuwe samenleving moeilijkheden overwint en weer iemand wordt. Van iemand naar niemand naar iemand. Kijk maar naar mij. Ik maak nu voorstellingen voor onder meer het RO theater waar mensen naar komen kijken. Dat is me gelukt, mede dankzij de opleiding die ik aan de kunstacademie kon volgen.”

Het UAF wil met deze voorstelling en in haar werk laten zien dat vluchtelingen een zinvolle en bijzondere bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Vluchtelingen die hier hun diploma als arts of advocaat of ingenieur halen komen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als kennismigrant. Zij mogen niet aan de slag, tenzij zij eerst terugreizen naar hun land van herkomst. Het UAF wil af van die regel en roept de regering op om afgestudeerde vluchtelingen bij afstuderen hier in Nederland meteen een verblijfsvergunning te geven. Jaarlijks studeren met hulp van het UAF circa 250 vluchtelingen af aan een universiteit of instelling voor hoger beroepsonderwijs.

Op 3 november jl. ging ‘Excellence in Exile’ in première in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin. De voorstelling is goed ontvangen. De Volkskrant: “Excellence in Exile is een zinderende vertoning. Er wordt veel gedanst en gezongen en de sfeer is lekker opgewekt. De teksten die Adelheid Roosen voordraagt, zijn mooi poëtisch en soms een beetje retorisch.”

Leidsch Dagblad: “Het sterkste argument om naar deze voorstelling te gaan is de muziek, van het subtiele Balkanensemble EtnoSaraj tot de prachtige Oezbeekse zangeres en harpiste Ekaterina Levental.”

Er zijn beelden van de première beschikbaar en het is mogelijk om een van de acteurs te spreken. Op de website www.uaf.nl is meer informatie te vinden over de voorstelling en over het werk van UAF. Kaarten voor deze voorstelling van 25 januari zijn te bestellen bij de schouwburg Odeon.

Artikel delen:

Reageer