Leeuwenbergh-orgel - Foto: Gerard van der Sluijs
Leeuwenbergh-orgel
Foto: Gerard van der Sluijs

Marktconcerten in Academiehuis Grote Kerk beginnen weer

Zwolle – De wekelijkse marktconcerten in Academiehuis Grote Kerk worden vanaf zaterdag 29 januari hervat. Door de versoepelingen is het mogelijk publiek te ontvangen in de kerk, die haar deuren weer heeft geopend deze week.

De concerten op het Leeuwenbergh-orgel beginnen om 13.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het eerste concert zal worden verzorgd door organist Martin van Heerde. Hij laat werken klinken van Bach en Pachelbel. Bezoekers wordt om een gift gevraagd na afloop van het concert. De giften komen ten goede aan de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel uit 1721. In de kerk is veel ruimte waardoor er altijd voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is.

De marktconcerten zijn al lang een traditie, die net voor corona weer was opgepakt. In periodes dat het mogelijk was werden ze georganiseerd. Wekelijks kwamen er orgelliefhebbers en belangstellenden naar het Academiehuis om naar het Leeuwenbergh-orgel te luisteren.

Het laatste nieuws werd gedeeld rondom de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel. Binnenkort zullen er zichtbare werkzaamheden gaan plaatsvinden aan
het orgel.

De organisten die spelen, doen dat belangeloos ten gunste van het Schnitgerorgel. De steigers in de noordbeuk van Academiehuis Grote Kerk zijn rondom de feestdagen afgebroken, waardoor er nu een prachtig resultaat zichtbaar is.

Al ruim een jaar vinden aan de binnenkant van de kerk restauratiewerkzaamheden plaats. Het complete schilder- en stucwerk krijgt een opknapbeurt. Nu ongeveer de helft gereed is, is het verschil tussen voor en na goed zichtbaar.

De steigers zijn uit de noordbeuk van de kerk gehaald, zodat ook het Leeuwenbergh-orgel weer kon worden uitgepakt. Het was ingepakt om het te beschermen tegen stof. Het kan weer wekelijks in volle glorie worden gezien en gehoord.

Giften kunnen contant, maar er is in de kerk ook een mogelijkheid om contactloos te doneren. Via
de website www.schnitgerorgelzwolle.nl kunnen er ook orgelpijpen geadopteerd worden. Via
Facebook worden wekelijks de organisten aangekondigd die in die week ‘stadsorganist van
dienst’ zijn.

Foto's 2
Leeuwenbergh-orgel  - Foto: Gerard van der Sluijs
Leeuwenbergh-orgel
Foto: Gerard van der Sluijs
Artikel delen: