Zwolse zorgorganisaties gaan cliëntgegevens uitwisselen - Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zwolse zorgorganisaties gaan cliëntgegevens uitwisselen

Zwolle – Zes Zwolse zorgorganisaties gaan bezig met elektronische uitwisseling van cliëntengegevens via zogeheten eOverdracht. Deze gegevens worden ook beschikbaar gesteld in Persoonlijke Gezondheidsomgevingen, die voor de cliënt zelf zijn in te zien.

De betrokken zorgorganisaties zijn Isala, Buurtzorg, Icare, IJsselheem, PGVZ en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Zij hebben voor deze eOverdracht subsidie ontvangen. Er zijn veel voordelen voor cliënt en zorgverleners, stellen de zorgorganisaties. Bijvoorbeeld voor wie met verschillende zorgverleners te maken heeft en vaak zijn of haar verhaal opnieuw vertellen moet. Dat is verleden tijd met eOverdracht.

eOverdracht is een elektronische manier om gegevens op een uniforme wijze te registreren en over te dragen tussen zorgverleners. Het moet de zorg veiliger maken, want er is minder ruimte voor verschillende interpretaties van zorgverleners, zeggen de zorgorganisaties maandag in een persbericht.

“Zorgverleners kunnen beter samenwerken en mensen hoeven hun verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. Zo blijft er meer tijd over voor de cliënt en is er continuïteit in de zorgverlening.” Met de subsidie hebben de organisaties tot en met 31 december 2022 de tijd om eOverdracht volgens de Nederlandse standaard op poten te zetten.

De subsidie is afkomstig van de regeling InZicht uit het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Al voor de zomer hadden de zes zorgorganisaties subsidie aangevraagd voor Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s) en eOverdracht.

Behalve met eOverdracht gaan ze de organisaties aan de slag met het ontsluiten van cliëntgegevens naar Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s).

In het persbericht stellen de zes Zwolse zorgorganisaties dat “de ontsluiting naar PGO’s plaatsvindt volgens de regels uit het MedMij afsprakenstelsel, zodat gegevens op een betrouwbare en veilige manier in het PGO terechtkomen.”

Buurtzorg deed dit al in de Achterhoek. Isala en de huisartsen in de regio werken ook al aan de ontsluiting van gegevens naar PGO’s van burgers. In een PGO kan iemand zijn gegevens van alle zorgverleners verzamelen. Zo’n PGO kan bijvoorbeeld een app of website zijn. Inwoners van de regio Zwolle krijgen straks inzicht in de eigen medische gegevens: zij kunnen die altijd raadplegen en beheren. Hoe dat precies werkt, daarover krijgen cliënten van de vier organisaties dit jaar meer informatie.

Artikel delen: