Frankhuizerallee - Foto: Wouter Steenbergen
Frankhuizerallee
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Miezerig en grijs

Zwolle – Donderdag is het grijs en miezerig in Zwolle. Dat stad zit de hele dag aan te kijken tegen een gesloten wolkendek, dik genoeg om druppeltjes motregen los te laten. Volgens de berekeningen is de kans daarop na het middaguur het grootst.

Maar ook in de ochtend motregent het af en toe. Er is aanvoer van vochtige lucht, die niet koud is voor begin februari. Een temperatuur van 7 à 8 graden Celsius, enkele graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. In de avond en nacht onder de taaie bewolking daalt het kwik nauwelijks. Er staat donderdag een gematigd briesje vanuit het zuidwesten: kracht 3. In de nacht naar vrijdag gaat de wind niet liggen.

Vrijdagochtend nadert een front met een actieve neerslagzone. Met de komst van dat front trekt de zuidwestenwind vanaf de vroege ochtend flink aan naar kracht 4 tot 5. Een vlagerige wind, die ‘s middags draait naar noordwest tot west.

Stevige buien met kans op hagel kun je vrijdag vanaf ongeveer twaalf uur ‘s middags boven Zwolle verwachten. Maar voor die tijd is het waarschijnlijk ook al nat. Ergens rond vier uur ’s middags is dat natte feest voorbij. Met een beetje geluk klaart het voldoende op voor een mooie zonsondergang. Het kwik is dan gekelderd naar zo’n 3 graden.

Zaterdag belooft vrij zonnig te worden. Waarschijnlijk is het droog ook, de hele dag. Er staat wel een straffe westenwind, die de middagtemperatuur van ongeveer 7 graden voor het gevoel drukt.

Zondag trekt een storing afgeladen met regenwater over Zwolle. Het begint in de ochtend al te regenen en dat gaat door tot de avond. De Zwolse regenmeters zullen flink gevuld worden. De zon heeft het nakijken achter een dik, vet wolkendek. Het waait fors ook, windkracht 5 uit het zuidwesten.

Na het weekend knapt het weer op, maar dat kan haast niet anders na zo’n zondag die compleet verwaaid in het water valt. De middagtemperatuur in de nieuwe week is met ongeveer 9 graden ruim boven normaal.

Artikel delen: