Stedelijk Museum verlengt expositie Hendrik Broer

Zwolle – De tentoonstelling over de schilder Hendrik Broer in het Stedelijk Museum Zwolle wordt verlengt tot en met 8 maart. Geëxposeerd zijn de werken die Broer, toen hij de zeventig al was gepasseerd, een goede bestemming wilde geven. Hij schonk in 1959 32 werken uit de verschillende periodes van zijn kunstenaarschap aan het museum.

Het kwam en komt niet vaak voor dat een museum van een nog levende kunstenaar uit zijn hele oeuvre werken mag uitzoeken. Zo ontstond wat nu in de expositie te zien is: een overzicht van het werk van Hendrik Broer, van een vroeg, klein schilderijtje uit 1910 tot fors opgezette stillevens uit 1957. Broer, opgegroeid in Giethoorn, is geenszins vergeten. Dat blijkt uit de bezoekers die speciaal voor deze expositie naar het museum komen. Daarom is besloten de expositie te verlengen.

Broer was aanvankelijk als landarbeider en kreeg als jongeman de gelegenheid naar Amsterdam te gaan en les te nemen bij Martin Monnikendam. Daar raakte hij geboeid door de impressionistische kunst. In 1919 vestigde hij zich korte tijd in Meudon bij Parijs. Dit verblijf werd een teleurstelling. Hij verloor het vertrouwen in zijn schilderkunst en keerde terug naar Nederland. Hij begon een kippenfokkerij in Maarn.

In de periode tussen 1921 en 1938 raakte hij zijn penseel niet meer aan.

Toen hij op aandrang van vrienden in 1937 terugkeerde naar Giethoorn, begon hij weer te schilderen. Geleidelijk werd zijn palet donkerder. Begin jaren vijftig voltrok zich een verandering: hij schilderde verstilde, wijdse landschappen en stillevens.

Broer werkte zijn hele leven in afzondering. Hij verkocht weinig werken. Wel nam hij af en toe deel aan exposities, een enkele keer in Laren en in Giethoorn. Kort na de oorlog exposeerde hij in het Rijksmuseum in Amsterdam vijf schilderijen in de tentoonstelling ‘Kunst in Vrijheid’. Later was zijn werk in het Hopmanshuis in Zwolle te zien. Een grote overzichtstentoonstelling vond in 1959 plaats in het Zwolse museum, dat toen nog Provinciaal Overijssels Museum heette.

Ook nog te zien t/m 15 februari:

De Sint Michaëlsparochie in Zwolle

Het erfgoed behouden?

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)