Kastanjestraat
Kastanjestraat

Het weer in het weekend: Zaterdag een zonnetje en droog, zondag een waterballet

Zwolle – Het weekend in Zwolle begint droog met ruimte voor een februarizonnetje. Het is zaterdagochtend vroeg koud. De temperatuur ligt dichtbij het vriespunt, bevroren autoruiten zijn mogelijk. De zon straalt tussen wolken door. Het kwik stijgt naar 7 graden.

Zaterdag trekt de zuidwestenwind geleidelijk aan naar matig, kracht 4. In avond kan kracht 5 worden bereikt, een vrij krachtige wind. Dit komt door een zeer actieve storing, die vrijdag nog ten zuiden van Groenland lag. Deze koerst recht op ons af. Zaterdagavond is het bewolkt geworden en begint het licht te regenen. In de nacht naar zondag gaat het harder regenen. Een front behorend bij de storing blijft zondag met dikke bewolking en veel regen rondhangen boven onze omgeving. Dit veroorzaakt een langdurig waterballet.

Diverse weermodellen berekenen het zwaartepunt van de neerslagzone in een strook van west naar oost waarin ook Zwolle ligt. Indien dat waarheid wordt, kan de stad zich schrap zetten voor een grote bak regenwater. Meer dan 30 liter per vierkante meter is zondag de mogelijke etmaalhoeveelheid neerslag. Komt het zwaartepunt toch elders boven het land terecht, dan mag Zwolle nog steeds 20 liter regen per vierkante meter verwachten.

Zondag is de regenval in de ochtend vermoedelijk het intensiefst. In de loop van de middag valt er minder, maar de kans op droog weer lijkt ook dan klein. Zondagavond komen mogelijk nog enkele laatste buitjes over.

De wind helpt de regen zondag om het extra guur te maken: kracht 3 tot 4 uit westelijke richtingen. Ergens halverwege de dag valt de wind tijdelijk weg. In de ochtend is de temperatuur ongeveer 8 graden, in de middag en avond daalt hij.

Maandag kan een enkel nagekomen buitje Zwolle bezoeken. Maar het is overwegend droog. De wind is nog fors, kracht 4 tot 5 uit het noordwesten. De zon schijnt, in gezelschap van wolken. Het kwik bereikt in de middag een maximum van 7 graden.

Dinsdag en woensdag is droog weer waarschijnlijk. Het wordt die dagen ongeveer 9 graden in Zwolle, zacht voor de tijd van het jaar.

Artikel delen: