SP tegen overname Essent door RWE

Zwolle – De SP wil dat de gemeente Zwolle ‘nee’ zegt tegen de overname van Essent door RWE. Energiebedrijf Essent wil zich laten overnemen door de Duitse energiegigant RWE. Aanstaande maandag beslissen de aandeelhouders (waaronder de provincie en de gemeente Zwolle) of Essent serieus met RWE gaat praten. De fractie van de SP in Zwolle doet een dringend beroep op het college om maandag tegen de overname te pleiten en wil dit onderwerp zo snel mogelijk op de agenda van de Raad hebben. In ieder geval voor de bijeenkomst van Overijsselse aandeelhouders op 13 februari 2009.

Volgens de SP is overname van Essent door RWE volstrekt ongewenst. Fractievoorzitter Tjitske Siderius: “Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Als de stroom uitvalt ligt heel Nederland plat. Zo iets belangrijks moeten we niet aan de vrije markt overlaten. Commerciële partijen denken aan de korte termijn, aan winst en aandeelhoudersbelang. Het belang van de gewone mensen wordt vergeten. Met deze overname verliest deoverheid de zeggenschap over de productie en levering van energie, een absolute eerste levensbehoefte van mensen. Bovendien is het nog maar de vraag hoe de dienstverlening en de prijs voor energie zich onder dit Duitse bedrijf zal ontwikkelen.”

Sinds de kredietcrisis is uitgebroken is er bij alle partijen een kentering te zien in het denken over privatisering. De SP heeft plots van alle kanten bijval gekregen in haar kritiek tegen het ongebreidelde marktdenken. Siderius: “De overheid mocht zich van de vrijemarkt-denkers nooit met banken en bedrijven bemoeien. Nu moet diezelfde overheid ze namens hen redden. En de samenleving betaalt letterlijk en figuurlijk de prijs.” Siderius wil dat het Zwolse college leert van deze gebeurtenissen: “Dat betekent dus niet op dezelfde voet verder gaan, maar de privatisering van Essent een halt toeroepen. ” Zwolle is slechts een kleine aandeelhouder maar moet volgens de SP toch een krachtig pleidooi houden voor behoud van zoveel mogelijk controle over Essent door de overheid.

De fractie van de SP zal maandag aan de wethouder vragen hoe het college denkt over de voorgenomen overname van Essent door RWE. Daarnaast zal de fractie van de SP vragen om voor 13 februari 2009 een raadsdebat over dit onderwerp te organiseren.

Artikel delen:
Reacties 50
 1. zal wel 1 van de laatste stuiptrekkingen zijn van SP, half nederland liep mee in de polonaise om op deze wereldverbeteraars te stemmen, nog net niet in mao-kostuum. nu ziet zelfs een blinde nog dat er 0,0 van terechtkomt en ook de leider al af is gehaakt. ben benieuwd op wie al deze meelopers volgende keer gaan stemmen.


  ⚠️ Meld

 2. Ik stem ook zekers niet op de tomaten , echter ik zie het nut van een overname door die Duitsers niet zo in.

  Kunnen we de regie over de energievoorziening in dit land misschien in eigen handen houden ?


  ⚠️ Meld

 3. Eens met vorige reactie, heb liever dat de Duitsers helemaal nixxx meer overnemen. Geen bedrijven, geen kuilen en geen ligbedden/stoelen door handdoeken luizig op eigendom van een ander te leggen.


  ⚠️ Meld

 4. Beetje jammer dat Joop alleen een beetje de roeptoeter uit loopt te hangen en zich verder aan de discussie onttrekt. Beetje gemakkelijk.


  ⚠️ Meld

 5. Het CDA is de partij die ons het verdrag van Lisabon door de strot gedrukt heeft en ons Land in twee oorlogen gestort heeft. Verder legt ze in rap tempo al onze verworven vrijheden aan banden onder andere middels allerlei databanken en traceermiddelen.

  Maar goed, met de Bilderbergers Balkenende, Donner en Verhaegen kan je ook niet anders verwachten natuurlijk…


  ⚠️ Meld

 6. En de influisteraar van de knecht van Bush, pipohoofd Sjek de Vries. Met Rat Verhagen en de afgezette (en weer als minister aangenomen) DonnerT de ergsten.


  ⚠️ Meld

 7. @jasper: ik heb ook mijn gezin, heb net weer verhaaltjes gelezen voor de jongste. dit keer dat over 10 jaar hij in het paradijs leeft. iedereen heeft respect voor elkaar en de luizen zijn na het nodige tegengesputter van sp-achtige lieden uit de pels verwijderd. goed, er zitten nog wat littekens maar tijd heelt alle wonden. hopenlijk is dit geen fabeltje en wordt GEERT niet afgeknald voor die tijd. Lokaal is willem lucht mijn favoriet by the way.


  ⚠️ Meld

 8. dus Joop, als ik het goed begrijp zouden we volgens jou rechts-populistisch moeten stemmen in plaats van links-populistisch?

  Moet ik eerlijk bekennen dat het prediken voor meer gelijkheid mij meer aanspreekt dan het prediken voor meer ongelijkheid.


  ⚠️ Meld

 9. jasper, je moet van mij helemaal niks,doe wat je wilt. we zijn in nederland. sorry voor je dat JP er al zo lang zit, en nog erger:vrees voor je dat hij ook nog wel ff blijft.


  ⚠️ Meld

 10. Ik denk dat JP helemaal niet lang meer blijft. Alexander Pechtold is iemand waar ik wel vertrouwen in heb overigens. Twijfel alleen nog wat over zijn opvattigen omtrent Europa. :'(


  ⚠️ Meld

 11. Vertrouwens in Pechholt? De man van de retorische vragen en de ook lichtelijk populistische teksten? Van de overbodige partij zonder kroonjuwelen? De club van de hockeyhoofden en parelkettingen, die sluw tussen VVD en PvdA in blijft zitten om afvallende zieltjes te winnen? De club van vieze Loes en een ex minister van Koninkrijkszaken? De club van het kostbare referendum? Waarom horen we zijn bevindingen niet over De Antillen? Slechts dat geroeptoeter van Hero krijgt de aandacht, nog geen feiten gehoord of gelezen.


  ⚠️ Meld

 12. eerst loopt half nederland (inclusief beter opgeleiden) achter marijnissen aan, nu is pechtold de coming man. het geeft te denken dat er lieden zijn die vaker van partijvoorkeur wisselen als de gemiddelde nederlander van onderbroek wisselt. je stemt toch op een programma en niet op een kop ? dan zou je eigenlijk op mevr. tiemissen moeten stemmen.


  ⚠️ Meld

 13. Vind het ook logisch om op een partij te stemmen ipv op een persoon.
  Toch zie je de laatste tijd meer mensen die op een joker stemmen. Doen waar je zin in hebt, omdat het mag. Maar 1 persoon kan niet heel veel uithalen. Joop, je weet natuurlijk niet waar Ghehe hiervoor op gestemd heeft.


  ⚠️ Meld

 14. Joop, juist daarom. Een kop interesseert me niet zoveel. In dat geval was Pechtold mijn voorkeur ook niet, maar had Marrianne Thieme de eer.
  Als half NL kennelijk achter Pechtold aanloopt, dat interesseetr mij geen biet. Ik oordeel op het partijprogramma en als mij dat aanstaat, dan kies ik daarvoor. Overigens stemde ik eerder niet, omdat er geen partij was waarvan ik echt overtuigd was. D66 lijkt mijn overtuiging tot op bepaalde hoogte te winnen. Als dan later blijkt dat half NL hiervoor stemt, dan prijs ik me inderdaad gelukkig.


  ⚠️ Meld

 15. Dick, dat we mee gingen doen stond al jaren vast, terwijl de kranten kopten over vergaderingen hierover. Het is een grote farce, dat we er over meebeslissen. Daarom vraag ik me ook af hoe dit werkt met verkiezingen, al hoop ik dat een stem nog wat waard is. Achter de schermen worden de besluiten immers genomen, de mensen om ons heen worden zoet gehouden met allerlei mediapoppenkast.  ⚠️ Meld

 16. Ja Ghehe, we hebben onze beleidsbepalers zelf zien kruipen. Tuurlijk is je stem wat waard! Altijd stemmen als je de kans krijgt, vind ik.

  Tuurlijk kun je niet alle beslissingen voor zoemende camera’s houden. Zou wat zijn, dan kwamen ze helemaal niet tot beslissingen.
  Die zoethoudende mediapoppenkast is er zeker. Vind de vragen vaak niet scherp genoeg. Maar ik geloof wel in onze democratie en in inspraak door je stem.


  ⚠️ Meld

 17. En maar lekker blijven afgeven op andere partijen terwijl er aan de handen van de hypocriete PVDA bloed kleeft. :'(
  Eerst een parlementair onderzoek willen, maar toen het regeringspluche lonkte koos die huichelachtige rattenpartij niet voor waarheidsvinding. >:(


  ⚠️ Meld

 18. 😮 bloed. En een hele partij hypocriet?
  PvdA durfde wél te regeren Larry. Om te regeren moet je gelukkig in Nederland coalitie-onderhandelingen voeren. Anders hadden we dictatuur van 1 partij. Ben blij dat dat niet zo is. Het generaal-pardon was erg belangrijk voor de PvdA. Meerdere zaken trouwens, ik ben niet zo ingewijd dat ik die nu nog weet. Vind het bijzonder knap dat de PvdA de aversie tegen het CDA (gevoed door gereformeerde streken van Sjek de Vries als influisteraar) opzij kon schuiven. Het PvdA zodoende nu al heel wat bereikt:

  STERK

  De voortgaande privatisering van staatsdeelnemingen is een halt toegeroepen
  De privatisering van Schiphol is van de baan
  Regeling werkende armen
  Subsidie loonkosten langdurig werklozen
  Tienduizend brugbanen om WAO??ers makkelijker aan een baan te helpen
  Meer microkredieten voor startende ondernemers
  Vrouwelijke zelfstandigen krijgen een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken
  Werkleerplicht voor jongeren onder de 27 jaar
  Verbod op ‘naked short selling’
  SOCIAAL

  De pardonregeling is ingevoerd
  De WAO herkeuringen vanaf 45 jaar zijn stopgezet
  De WAO uitkeringen zijn van 70 procent omhoog gegaan naar 75 procent van het laatst verdiende loon
  80 miljoen extra voor armoedebeleid
  Het ontslagrecht blijft ongewijzigd

  Maatregelen tegen excessieve topinkomens
  Bestuurssalarissen verlaagd

  Eigenaren van heel dure huizen (één miljoen euro) gaan daarover meer belasting betalen

  GOEDE EN BETAALBARE ZORG

  5000 tot 6000 extra handen aan het bed
  No-claim afgeschaft
  Pil terug in basispakket
  Positie gehandicapten en chronisch zieken versterkt
  Positie cliënten en medewerkers thuiszorg verbeterd
  Sterkere positie cliënten in de zorg

  KRACHTWIJKEN

  De laagste huurverhoging sinds 25 jaar
  De huren gaan de komende vier jaar met niet meer dan inflatie omhoog
  Aanpak aandachtswijken
  500 extra wijkagenten
  Maatregelen tegen illegale verhuur woningen
  6,5 miljoen euro voor een offensief tegen toenemend asociaal gedrag tegen mensen die werken in een publieke functie
  Gemeenten krijgen 28 miljoen euro extra voor het bestrijden van radicalisering van jongeren
  16 miljoen voor tien expertisecentra die aanpak georganiseerde misdaad ondersteunen.

  GOED ONDERWIJS VOOR IEDEREEN

  Een miljard euro voor verhoging lerarensalarissen
  70 miljoen euro extra voor onderwijs aan achterstandsleerlingen
  275 euro netto extra in de maand voor schoolleiders
  2500 extra conciërges
  1,6 miljard extra voor kinderopvang
  GROEN

  Investeringen in schone lucht
  500 miljoen om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan klimaatveranderingen, die juist hen het zwaarst treffen
  Subsidies voor twee- a driehonderd windturbines

  Geen nieuwe kerncentrales
  STERK EN SOCIAAL IN HET BUITENLAND

  Kabinet zet zich in voor gezondheid en rechten van vrouwen in ontwikkelingslanden
  Europees verdrag dat Europa slagvaardiger en democratischer maakt
  Investeringen in sport in ontwikkelingslanden
  BESCHERMING VAN DE CONSUMENT

  Het automatisch langdurig verlengen van een internet- of telefoonabonnement is niet meer toegestaan
  Bellen van en naar het buitenland is aanzienlijk goedkoper geworden
  Ringtoneterreur aangepakt
  Er is een ??bel-me-niet-register?? gerealiseerd, waarmee een halt wordt toegeroepen aan ongevraagde telefonische verkooppraatjes een halt toe te roepen
  Spam aan bedrijven wordt strafbaar gesteld

  Hoe lang heeft bijvoorbeeld D’66 de laatste keer geregeerd. En wat hebben ze bereikt? Zie boven.  ⚠️ Meld

 19. Lekker gegoogeld Dick? 😉 Welke bron heb je gebruikt?

  Bij de coalitieonderhandelingen is de grote winnaar van de verkiezingen, de SP, met slinkse vakkundigheid op een zijspoor gezet.
  En afgeven op de gereformeerde streken van Sjek de Vries? Dat doet hij dan wel in eendrachtige samenwerking met de krachtige gereformeerde bloedgroep binnen de PVDA. Want ook de PVDA is vergiftigd door die intolerante fundamentalisten. Helaas is het kiezersvolk van die partij nog niet zo slim en zover om dat in te kunnen zien. 😀 😮 😛


  ⚠️ Meld

 20. Tja Larry, ik zag al die linken van jou voorbijkomen. Dacht, dat kan ik ook. Je weet dat de lezingen van alle partijen verschillen. had enorm graag een kabinet met SP en PvdA gezien, maar dat wilde CDA niet. Waren bang dat ze ondersneeuwden. Maar het kan geen toeval zijn dat SP in weinig colleges en Prov. besturen zit. Ze zijn ook in Zwolle nogal eens tegendraads en vervelend. Voortdurend zeurvragen stellen, bijvoorbeeld. Maar ik heb veel respect voor ze, Oosterhuis is mijn favoriet. Vond Jan erg goed, heb met plezier “hoe dan, Jan” gelezen. Maar Kant en Bommel vind ik niet zo. Ze zijn vaak ook te extreem voor mij.

  ???? Larry, Sjek was de souffleur van JP en fluisterde hem allerlei vuigs in. Op het geweldige live debat op Radio 1 tussen JP en Wouter was het zelfs te horen. Kijk eens hoe JP nu zelf draait om geen onderzoek te krijgen.

  Intolerante fundamentalisten bij PvdA: verklaar je nader?

  Plasterk is de beste van het hele stel. Wat mij betreft mag hij MP worden. Al is Wouter Bos ook verschrikkeling intelligent en strategisch.
  In de kamer vind ik Hans Spekman altijd sterk overkomen. Zijn voetbalwet ligt momenteel bij de Raad van State overigens.


  ⚠️ Meld

 21. Ik heb geen linken geplaatst… :'( 😉

  Intolerante fundamentalisten bij PvdA: verklaar je nader?

  Check de geschiedenis van jouw partij. 😉
  En draaikontje Bos is ook van dien huize, licht zijn doopceel maar eens.

  Maar goed, ik denk dat een verkoop van Essent nog even uitgesteld moet worden en daarna ook zeker niet verkopen aan RWE gezien hun weinig duurzame en groene beleid.


  ⚠️ Meld

 22. @dick

  Is dat wel goed Gezellig? Die ene snuiter draagt zijn kruis op zijn nek

  Je hebt zojuist een nieuwe dimensie aan het woord kruiskop gegeven. Tot nu toe betekende het schroevendraaier. Echter, door jouw opmerking heeft het een extra betekenis: SGP-er, of terwijl streng gereformeerde politicus !


  ⚠️ Meld

 23. Je hebt nog nooit linken geplaatst :'(

  Wouter Bos is dus persona non grata omdat hij toevallig in een Christelijk mileu is geboren? Vind het juist mooi dat mensen die niet met welke religie dan ook hebben en mensen die religieus zijn (welke dan ook) samen in 1 partij zitten. Zo is Plasterk niet gelovig en ik denk meer niet als wel. Gelovig, wel of niet, is voor mij geen item. Huidskleur ook niet. Het kan tot mooie dingen leiden. Zo geniet ik elke zondag van Maarten van Rossem (geniet eigenlijk altijd van hem) bij de EO. Maarten is PvdA-stemmer en atheïst voor de EO.

  Denk, nee weet zeker, dat Wouter juist daadkracht uit heeft gestraald de laatste tijd. Waar JP draaide en draaide over zijn contacten met Bush, over openhied over Irak. Ach, het is allemaal maar beeldvorming. Het gaat om de daden.

  Eens met het niet verkopen van Essent. Niet alleen om wat PvdA vindt[/url], ook omdat het Duitsers zijn 😉


  ⚠️ Meld

 24. Gelovig, wel of niet, is voor mij geen item.

  Waarom dan beginnen over de gereformeerde streken van Sjek?

  Huidskleur ook niet.

  Maar die Duitsers…?

  P.S. Niet in dit topic, die linken. Naja, communicatiestoornisje. 😉


  ⚠️ Meld

 25. @Larry
  Vandaar ook “Get Together”.

  Persoonlijk wordt ik erg moe van het continue links-rechts denken.

  Ik heb gewoon een mening. De ene keer zal hij door de “experts” als links gezien worden, de andere als rechts.

  Men slaat de plank helemaal mis door steeds weer te herhalen tot welke categorie mijn mening (odf die van anderen) behoort. Veel belangrijker is dat er een stelling is waarover ik mijn mening MAG en KAN laten horen. Veel belangrijker is dat onze mening bijdraagt tot het oplossen van deze stelling (probleem).  ⚠️ Meld

 26. @ Larry, ik beloof bij streken van atheïsten ook “Ongelooflijke streken” te gebruiken. En “Duitsers” tja, kan er wel een boek over schrijven. Maar dat stamt eigenlijk nog voornamelijk uit 1988 en uit eigen ervaring. Het blijven echter ook mensen, “Laten we blij zijn met elkaar” 😉

  Was het laatste deel off-topic.
  SP heeft tussen de middag een actie gevoerd om Essent symbolisch terug te geven aan de NL-bevolking.


  ⚠️ Meld

 27. dick mooi maar het klopt niet

  WAO bestaat niet meer, dit is de WIA geworden wil je weten wat de consequenties zijn ik denk dat je zou schrikken

  huren stijgen nog steeds

  wie gaat straks die mensen helpen die hun ziektekostenpremies niet meer kunnen betalen hoezo bescherming concument

  Bestuursalarissen verlaagt? Wouter bos had het lef niet

  1,6 miljard extra voor kinderopvang (volgens mij is dit het selfde PVDA die dat heeft teruggedraaid

  Volgens mij is het ontslagrecht dit jaar aangepast en versoepeld

  Eigenaren van heel dure huizen (één miljoen euro) gaan daarover meer belasting betalen, wat voor een belasting is dat dan?

  oja het was toch de PVDA die wel/niet/wel/niet /wel niet wat was het nou ook al weer een onderzoek naar de inval in Irak

  onderwijs ????? er is zeker geld naar het onderwijs gegaan maar waarom staan de leraren resentelijk dan nog te demonstreren en waar is dat geld dan gebleven (een ding is zeker niet bij het de leeraren)

  Dick als ik jou was zou ik eens opnieuw mijn huiswerk doen  ⚠️ Meld

 28. Raad maandagavond:

  Het college heeft alleen kennis genomen van een persbericht van Essent. Het heeft nu geen info. en kan daarover dan ook nog niet spreken. In maart / april is er meer informatie beschikbaar en dan zou er een raadsdebat kunnen plaatsvinden, aldus wethouder Piek. In mei / juni 2009 zou er een beslissing moeten zijn. Piek geeft aan dat het college de bevoegdheid tot verkoop heeft.
  Een verzoek van de SP om een debat voor 13 februari 2009, gesteund door Swollwacht, haalde geen meerderheid in de raad. Alle andere partijen wilden, net als het college, meer informatie.
  Over een mogelijke verkoop van de aandelen Essent wordt dus later gesproken.


  ⚠️ Meld

Reageer