Team NXTgen in regiofinale FLL - Foto: Ingezonden foto
Team NXTgen in regiofinale FLL
Foto: Ingezonden foto

Team NXTgen wint regiofinale Cargo Connect

Zwolle – Team NXTgen, het First Lego League team van JenaXL Zwolle, heeft de regiofinale in het Deltion College gewonnen.

De First Lego League (FLL) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende Challenge. Dit jaar is het thema Cargo Connect.

Team NXTgen heeft een volledig autonome robot ontworpen, geprogrammeerd en gebouwd. Daarbij maken ze gebruik van het Lego Mindstorms systeem. Met deze robot hebben ze tijdens de regiofinale drie wedstrijden van twee en een halve minuut gespeeld op een opdrachtenparcours. Ze behaalden daarbij een score van 235 punten.

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Het team voerde binnen het thema Cargo Connect een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteerde de uitkomst aan een jury.

De projectgroep heeft onderzoek gedaan naar het veilig vervoeren van een werkstuk dat de leerlingen maken bij het vak Techniek. Het klapstoeltje wordt met behulp van een eigen ontworpen klem aan de zijkant van de fiets bevestigd.

Naast deze presentatie moest het team ook een Core Values-opdracht en een technische presentatie over de robot insturen. Het team wist voldoende punten te halen voor de eerste plaats.

Op 21 mei doet het team, samen met basisschool de Klokbeker uit Ermelo (tweede plaats), mee aan de Beneluxfinale, waar ruim vijftig teams strijden om de Champions Award. Deze wedstrijd zal bij RDM Campus in Rotterdam plaatsvinden.

Artikel delen: