HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar

HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar

Zwolle – Vaccineren tegen het HPV-virus is mogelijk voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar. Dit maakte GGD IJsselland bekend.

HPV is het humaan papillomavirus. Van dit virus merk je meestal niks, aldus de GGD, maar het is wel zeer besmettelijk. Een HPV-infectie kan kanker aan bijvoorbeeld de baarmoederhals en penis veroorzaken. Halverwege februari ontvangen de eerste jongeren in de regio IJsselland een uitnodiging van het RIVM voor de vaccinatie. GGD IJsselland start begin maart met het geven van de vaccinaties.

“Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig ruimt je lichaam het virus meestal zelf op. Bij sommige mensen gebeurt dat niet, dan kan er tien tot vijftien jaar later kanker ontstaan. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV,” meldt GGD IJsselland.

GGD IJsselland: “Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten HPV-kanker. Zowel jongens als meisjes ontvangen een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle 12- tot 18-jarige jongens en meisjes die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd een uitnodiging voor een vaccinatie. Jongens en meisjes tot en met 14 jaar krijgen twee vaccinaties. Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijgen zij een uitnodiging voor de tweede vaccinatie. Jongeren vanaf 15 jaar hebben drie prikken nodig voor een goede bescherming.”

Meer informatie over de HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar staat op www.ggdijsselland.nl/hpv-vaccinatie

Artikel delen: