Holtenbroek - Foto: Wouter Steenbergen
Holtenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Harde westenwind met zware windstoten

Zwolle – Donderdag waait het een groot deel van de dag meer dan je lief is. Storm Dudley is al boven de Baltische staten aangekomen, toch krijgt Zwolle nog een harde westenwind over zich heen. Plus zware windstoten tot ongeveer 80 kilometer per uur.

Wolken worden onze kant op geblazen, maar er is tussenruimte voor opklaringen. Zon, wolken en wind zijn de hoofdingrediënten van het weer. Bij-ingrediënt is een buitje, ‘s middags lijkt de kans daarop het grootst. De temperatuur is donderdag ongeveer 8 graden. Pas in de loop van de middag bindt de westenwind merkbaar in. In de avond en nacht neemt de wind verder af. Dit is een adempauze voor de volgende storm, genaamd Eunice, die vrijdag op ons afkomt.

Vrijdag kondigt Eunice haar komst aan met dikke bewolking al vroeg in de ochtend. De eerste regen in Zwolle laat niet lang op zich wachten. De wind die aan het einde van de nacht weinig voorstelt, neemt vrijdagochtend continu toe.

Het windmaximum van Eunice wordt bij ons ergens in de avond verwacht. De kern van deze stormdepressie trekt via Engeland waarschijnlijk ergens ten noorden van Nederland langs. Het hevige stormveld van Eunice bevindt zich aan haar zuid- en zuidwestkant vooral boven de Noordzee, maar ook Zwolle krijgt de volle laag.

De weermodellen berekenen zware tot zeer zware windstoten voor de regio Zwolle. Dan hebben we het over uitschieters van 100 tot 120 kilometer per uur, die gewoon gevaarlijk zijn. Voorwerpen die Dudley nog heeft laten staan, kunnen vrijdagavond door Eunice omver worden geblazen. Het is te hopen dat eventuele windschade binnen de perken blijft.

Een update over storm Eunice lees je in het volgende weerbericht, hier op Weblog Zwolle.

Artikel delen: