Bibliotheek Zwolle start proef met Poken

Zwolle – Bibliotheek Zwolle heeft de Poken geadopteerd, een nieuwe gadget om digitaal gegevens uit te wisselen. Om te weten te komen of en hoe jongeren Poken gaan gebruiken, start de bibliotheek een proef met tien scholieren van het Thomas a Kempiscollege die hun stage in de bieb uitvoeren. Zij zijn vanaf donderdag a.s. de trotse bezitters van een Poken en kunnen elkaars digitale visitekaartje dan live uitwisselen door te “handshaken” of te Poken.

Een Poken is een apparaatje dat je in de usb connector van je pc steekt. Om een Poken te kunnen gebruiken ga je naar de website www.doyoupoken.com. Daar kun je een profiel aanmaken en o.a. je sociale netwerken toevoegen. Als je twee Pokens tegen elkaar houdt, worden ‘keys’ uitgewisseld. Pas als je de Poken in de usb connector steekt en contact maakt met de website, worden deze ‘key’ gekoppeld aan de persoon die je bent tegen gekomen. Op die manier wissel je digitale visitekaartjes uit. Op de Poken zelf staan geen persoonsgegevens.

Mediawijs

Bibliotheek Zwolle wil met deze proef mediawijsheid bij jongeren stimuleren. Door het gecontroleerd uitwisselen van persoonlijke informatie worden zij zich bewust van de privacygevoeligheid van gegevens en hoeveel ze willen prijsgeven aan anderen.

Jongeren kunnen ook het bibliotheeknetwerk toevoegen aan hun sociale netwerk. In de toekomst zouden ze bijvoorbeeld punten kunnen scoren door recensies te schrijven voor de bibliotheek. Dit beloonsysteem stimuleert om mee te doen want de punten leveren ook iets op. De bibliotheek wil behalve de Poken zelf, ook het puntensysteem adopteren zodat er naast korting op nieuwe Pokens, ook bijvoorbeeld gratis goodies of andere voordeeltjes mee te behalen zijn.

Puntenbeloonsysteem
Elke keer als de stagiaires elkaar ontmoeten kunnen zij de Pokens tegen elkaar aan houden. Daarmee wisselen zij gegevens uit, en scoren zij punten. Het puntensysteem wordt gevolgd door de bibliotheek die er een beloonsysteem van wil maken.

Stage
De Pokens zullen worden gebruikt door scholieren van het Thomas a Kempis College in Zwolle die de maatschappelijke stage in de bibliotheek uitvoeren.  De scholieren werken in de bibliotheek en bepalen zelf welke klussen zij uitvoeren. Hun “werkrooster” staat op internet en elke keer als zij met elkaar klussen uitvoeren verdienen ze punten wanneer ze handshaken met het bibliotheekpersoneel of met hun collega stagiaires.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. mooi systeem voor jongeren die niet veel vrienden hebben of het moeilijk vinden om vrienden te maken! tevens zie je de persoon dan eerst eens in het echt.


    ⚠️ Meld

  2. Bedrijfsleven blijkt ook zeer geinteresseerd, het wordt al het nieuwe visitekaartje genoemd. Scheelt wel een hoop papier. Maar hip hoor van de bieb, dat ding is kakelvers.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.