Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Groningen

Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Groningen

Zwolle – Zondagmiddag om 12.15 uur staan PEC Zwolle en FC Groningen tegenover elkaar in speelronde 23. De Zwollenaren zijn bezig aan een opmars. Na de winterstop werden in vier wedstrijden tien punten verzameld en zaterdagavond na de spectaculaire zege in Leeuwarden (3-4) werd zelfs even de laatste plaats aan Sparta Rotterdam overgedaan.

De rode lantaarn kwam zondag weer in Zwolle te staan, omdat ook Sparta Rotterdam drie punten pakte tegen Willem II. Zaterdagavond deed die andere directe concurrent, Fortuna Sittard, dat ook al op bezoek FC Groningen. Zo schuift de ranglijst steeds meer in elkaar en staat PEC Zwolle nu nog maar vijf punten achter op de veilige vijftiende plek (Willem II) en zes op Go Ahead Eagles (14) en RKC Waalwijk (13). Genoeg perspectief dus en bovendien, het geloof op handhaving groeit met de week.

In Leeuwarden nam Daishawn Redan zijn ploeg bij de hand. Binnen zes minuten stond PEC Zwolle met 0-2 voor, mede door twee assists van Redan. In de tweede helft scoorde de aanvaller zelf de 2-3. Ook de 2-5 leek op zijn naam te komen, maar zijn doelpunt werd vanwege nipt buitenspel geannuleerd. Toch bleef Zwolle in een hectische slotfase, waar maar liefst tien minuten blessuretijd aan werd toegevoegd, op de been. Het aanvallende spel van trainer/coach Dick Schreuder legt de Blauwvingers na vier competitiewedstrijden dit jaar geen windeieren, zoveel is duidelijk. Nu is het zaak om tegen FC Groningen door te pakken, een tegenstander tegen wie de Blauwvingers voor de winterstop ook al op de goede weg waren. Toen werd de FC in eigen huis voor rust overklast, maar stond het ‘slechts’ 0-1 halverwege door een prachtige treffer van Mees de Wit. In de tweede helft kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en viel de bal via het hoofd van Thomas van den Belt uiteindelijk binnen. Met het punt kreeg PEC Zwolle misschien wel te weinig, maar ook toen was al zichtbaar dat de spelopvatting van Schreuder zijn vruchten vroeg of laat zou afwerpen.

FC Groningen vindt zichzelf terug op de tiende plaats van de ranglijst. De club, waar trainer/coach Danny Buijs bezig is aan zijn laatste maanden als hoofdtrainer, hoeft zich niet zo zeer zorgen te maken dat het nog in de degradatiezone terecht komt, maar ziet het gat met de ploegen die op een Europees ticket loeren ook groter worden. Dit seizoen is Groningen vooral veel aan het gelijkspelen. Al zeven keer stond er na negentig minuten een gelijkspel op het scorebord. De ploeg blijkt vooral afhankelijk van topschutter Jørgen Strand Larsen. Waar met name voor de winterstop Cyril Ngonge op het scoreformulier verscheen, was de Noor begin dit jaar al een paar keer belangrijk. Zo werd door twee goals van Strand Larsen Go Ahead Eagles met 2-1 verslagen en scoorde de spits ook in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Vitesse. De misstap tegen Fortuna Sittard afgelopen zaterdag was een dure, waardoor de Groningers zondagmiddag nóg meer gebaat zullen zijn bij een driepunter.

PEC Zwolle, dat Dean Huiberts afgelopen weekend geblesseerd uit zag vallen, mist ook Siemen Voet dit duel nog. De Belg moet nog één duel schorsing uitzitten en mag zich volgende week voor de uitwedstrijd met Heracles Almelo weer in de wedstrijdselectie melden.

Jeroen Manschot is zondag de scheidsrechter. Assistent-scheidsrechters zijn Charl Schaap en Richard Polman. Official is Robin Gansner. VAR in Zeist is Martin Pérez en de AVAR is Roan van Marrewijk.

Artikel delen: