Gemaal Zedemuden in Zwartsluis - Foto: WDODelta
Gemaal Zedemuden in Zwartsluis
Foto: WDODelta

Waterschap vol aan de bak door storm en regen

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is door de regen en de opeenvolgende stormen al dagen in touw met het vasthouden, verdelen en afvoeren van water. Dit om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen.

Sloten, weteringen, kanalen en grachten staan vol, met name in het noordelijke deel van het werkgebied in Zuid-West Drenthe, meldt WDODelta maandagmiddag in een persbericht. “Het is extreem nat. Gronden zijn verzadigd, waardoor de regen niet de bodem in kan trekken.”

“Het watersysteem zit vol. De waterstanden op de Beilervaart en de Drentsche Hoofdvaart zijn gestegen tot een niveau waarbij lokaal de aanliggende weg deels onder water is komen te staan. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing in nauwe samenwerking met de wegbeheerder. We zetten in om het waterpeil zo spoedig mogelijk te laten zakken.”

Ook de Overijsselse Vecht staat erg hoog, meldt het waterschap. “De rivier is buiten haar oevers getreden en uiterwaarden staan vol. Het fietspad bij stuw Vechterweerd tussen Dalfsen en Zwolle staat nog steeds onder water en blijft afgesloten. De verwachting is dat het waterpeil op de Vecht de komende dagen nog verder zal stijgen.”

Ook het waterpeil in de stadsgrachten van Zwolle staat hoog. “Dit komt door de hoge afvoer vanuit de Sallandse Weteringen. Langs De Dedemsvaart tussen Hasselt en De Lichtmis is schade aan de oever door het hoge water en de stormen. De provincie Overijssel werkt samen met het waterschap aan herstel van deze schade.”

WDODelta: “Alle gemalen draaien op honderd procent van de capaciteit, ook de grote blikvangers Gemaal Stroink in Vollenhove en Gemaal Zedemuden in Zwartsluis. Laatstgenoemde is het op een na grootste gemaal van Nederland en pompt momenteel per minuut de inhoud van drie olympische zwembaden uit het Meppelerdiep.”

De wind neemt af volgens de laatste weersverwachtingen. Komende week wordt er nog neerslag verwacht, maar niet zulke grote hoeveelheden als afgelopen dagen.

Artikel delen: