Commissie vindt trapjeswoningen niet monumentaal

Zwolle – De zogenoemde trapjeswoningen in Holtenbroek 1 krijgen niet de status van gemeentelijk monument. De Trapjeswijk heeft door aanpassingen in het verleden te weinig monumentale waarde.

Burgemeester en wethouders volgen het advies van een onafhankelijke commissie die aangeeft dat er geen reden is om de trapjeswoningen monumentaal te verklaren. De huizenblokken zijn in het verleden al dusdanig aangepast dat zo´n bijzondere status niet meer gerechtvaardigd is. Zo zijn gevelpuien gerenoveerd en kamers in de woningen samengevoegd. Bovendien is Holtenbroek inmiddels zo veranderd dat ook de stedenbouwkundige waarde van de buurt is afgenomen. Een selectiecommissie met daarin vertegenwoordigers van de Vereniging Vrienden van de Stadskern, Stichting Levende Stadsgeschiedenis, de Zwolse Historische Vereniging, het Zwolse Architectuur Podium, het Oversticht en de gemeente vindt dat een monumentenprocedure niet hoeft te worden opgestart.

De commissie boog zich deze maand over de waarde van de trapjeswoningen omdat de buurt in Holtenbroek was genoemd in het aanwijzingsproject voor gemeentelijke monumenten. Dat project biedt Zwollenaren de kans panden in de stad die mogelijk bijzondere waarde hebben aan te melden voor de gemeentelijke monumentenlijst.

Van de ruim veertig woningblokken resteren er nog zestien in de Trapjeswijk. Holtenbroek 1 is de afgelopen jaren grootschalig herontwikkeld. Woningcorporatie SWZ heeft nieuwbouwplannen voor de Trapjeswijk. Die zijn eind vorig jaar aan de buurtbewoners gepresenteerd.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. groot gelijk. deze woningen zijn alles behalvemonumentaal. Pp weet niet beter, of er woont enkel geteisem in deze buurt. waarom zouden er bakken met gemeenschappelijke subsudie gelden naar deze woningen moeten gaan als de bewoners toch niet de intentie hebben de boel in de oorspronkelijke staat te houden.


  ⚠️ Meld

 2. Na de zin: Pp weet niet beter… had je beter een punt neer kunnen zetten en de rest achterwege laten. Laat een ander eens in zijn waarde en scheer niet iedereen over 1 kam!!


  ⚠️ Meld

 3. Pp weet niet beter, of er woont enkel geteisem in deze buurt. waarom zouden er bakken met gemeenschappelijke subsudie gelden naar deze woningen moeten gaan als de bewoners toch niet de intentie hebben de boel in de oorspronkelijke staat te houden.

  als je er zelf niet woont, kraam dan ook niet zo’n onzin uit.


  ⚠️ Meld

 4. En zeg nou zelf, meer dan de helft wat daar woont, is geteisem. En ja, ik ken twee families die er zijn vertrokken omdat er teveel geteisem woont.  ⚠️ Meld

 5. holtenbroek is in de loop der jaren enorm opgeknapt. in de tijd dat joop het hanzecollege bezocht (1990) was het 1 en al schorum daarzoot. van het ene naar het andere gebouw lopend moest je echt uitkijken voor van alles en nog wat. nu bijna 20 jaar later is er veel vernieuwd cq gerenoveerd. neemt niet weg dat als je een beetje knaken hebt, je er zo snel mogelijk pleiterik wil.


  ⚠️ Meld

 6. Opzettelijk hebben ze die trapjes woningen laten verpauperen.Er woonden normale mensen en zeker geen geteisem.Deze woningen zijn nog geen 15 jaar geleden helemaal gernoveerd,dubbel glas centrale verwarming nieuwe keuken en badkamer.Jaren geleden bestond het plan om deze mooie grote woningen in iedergeval te laten staan maar met wethouder van Dooremolen voorop heeft men bedisselt dat deze kostbare grond meer geld zou kunnen opbrengen door er hoge flats en dure koopwoningen op te zetten.Het is allemaal een erg vies spelletje geweest.Mensen jaren lang in het ongewisse laten en met chantage, als jullie nu vertrekken dan krijg je zoveel geld ,al veel huizen leeg gekregen en door in de lege huizen tijdelijk te verhuren aan studenten en ze te gebruiken voor opvang van sociaal zwakken hebben ze er opzettenlijk een rotzooi van gemaakt.
  Met zeer weinig geld hadden ze deze huizen uitstekend kunnen inpassen in de huidige nieuwbouw.Deze huizen verkeren in een uittstekende conditie.
  Ik weet het want familie van mij woont er al van af de dag dat de huizen werden opgeleverd.
  En dat is GEEN GETEISEM hoe durf je !

  Onderstaande foto laat zien wat de bewoners in eerste instantie was voorgehouden.


  ⚠️ Meld

 7. helemaal mee eens tjalling. de genoemde wethouder v. doornemolen duikt overal op waar feest is en camera,s zijn maar zijn werk doet ie slecht. ik ga mijn aandacht en pijlen de komende tijd eens op hem richten want ik ben hem al jaren zat.


  ⚠️ Meld

 8. Weet niet veel over ome Geer, Joop. Wel dat hij zeker aandachtsge*l is en de popie-jopie uithangt. Bovendien is hij (volgens mij het hele jaar door) carnavalsdeejee. Heb het hier ook al regelmatig geconstateerd. fijn dat er nu een officieel weblog-onderozek naar zijn handel en wandel komt.


  ⚠️ Meld

 9. Wat heeft het al dan niet bewoond zijn door geteisem, te maken met de bepaling of iets een monument is of niet?
  – a geteisem is een subjectief begrip, ik vind het geen geteisem
  – b een aantal mensen vinden kerkbezoekers geteisem, de peperbus dan ook maar tegen de vlakte?
  – c het argument geteisem is dus volstrekt te negeren….


  ⚠️ Meld

 10. geschreven door joop, op 21 januari 2009 om 22:26

  holtenbroek is in de loop der jaren enorm opgeknapt. in de tijd dat joop het hanzecollege bezocht (1990) was het 1 en al schorum daarzoot.

  :'( In een ander topic schreef je pas geleden dat je 47 bent.
  Klopt dat niet of heb je erg lang over die school gedaan? 🙂


  ⚠️ Meld

 11. Misschien kan JJ er even inkomen? Is toch een expert. Zo op het eerste gezicht vind ik dat er weinig mis is met deze pandjes. Kan me wel voorstellen dat de monumentale waarde te laag wordt ingeschat.


  ⚠️ Meld

 12. Monumentale waarde vind ik ook nogal ver gezocht voor zulke woningen maar ik ben dan ook geen expert.
  Ik vraag me wel af waarom het zo lang moet duren waarom er een beslissing genomen word. Dat kost toch ook geld?
  Pp ik ken 2 mensen die er wonen en ze typen beiden beter Nederlands dan jij. Ik vraag me dus af waar jij wel niet moet wonen.


  ⚠️ Meld

Reageer