Nieuw ontwerp Rodetorenplein minder massief

Zwolle – Het nieuwbouwproject dat aan het Rodetorenplein komt heeft door nieuwe ingrepen van de architect een minder massieve uitstraling gekregen. Het is een tweede aanpassing van het ontwerp. Burgemeester en wethouders zijn enthousiast over de aanpassingen. De gemeenteraad vroeg het college vorig jaar de architect nog eens naar het ontwerp te laten kijken.

Meest opvallende aanpassing is dat er twee kleuren metselwerk komen. Bovendien is afgezien van de oranje kleurstelling van het oorspronkelijke ontwerp. Verder wordt een deel van het metselwerk verdiept uitgevoerd en wordt een deel verticaal gemetseld. Het nieuwe ontwerp wijkt daarmee wezenlijk af van het eerdere plan. De nieuwbouw bij het Rodetorenplein bestaat straks uit twee lagen voor horeca met daarboven drie woningen. Bijzonder is dat in het gebouw maar ook in de buitenruimte door middel van glazen platen de fundamenten van de Jan Baghstoren zichtbaar worden gemaakt. Die toren stond eeuwenlang op deze locatie, maar werd in de negentiende eeuw afgebroken.

Er wordt al een aantal jaren gewerkt aan de herontwikkeling van het Rodetorenplein. De nieuwbouw komt in de plaats van een parkeerterrein. Zonder bezwaren zou deze zomer een bouwvergunning afgegeven kunnen worden voor het plan.

Een ruimtelijke weergave van het ontwerp is te zien via internet.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

41 gedachten over “Nieuw ontwerp Rodetorenplein minder massief”

  1. tikkeltje vreemd amigo
    Dit oogt wel veel beter. Het is ook wel weer een wat anders. Daar staat tegenover dat de trapgevels mij nog steeds vreemd overkomen. Maar het lijkt nu twee percelen ipv één blok. Wellicht nog beter om er iets in drie delen van te maken?!

  2. inderdaad is het metselwerk een verbetering, maar ingenieur P heeft gelijk, de trapgevels, zoals ik al eerder aangegeven heb lijken nergens naar, zijn veel te robuust, en passen totaal niet in deze omgeving.

  3. Goed dat er toch naar kritiek geluisterd wordt. Hoewel een lichte verbetering in het ontwerp staat mij de assymetrie erg tegen. Hoe kan iemand het nu in zijn botte hersens halen om zoiets voor deze lokatie te ontwerpen. Dit is Zwolle, niet Almere.

  4. Ja, ziet er toffer uit. Naar een kleurrijke binnenstad. metselwerk in 2 in plaats van 1 kleur is een stap.

    Verder wordt een deel van het metselwerk verdiept uitgevoerd en wordt een deel verticaal gemetseld. glazen platen de fundamenten

    Om de toren te zien.

  5. Het is en blijft lelijk.
    Waarom daar bouwen? Het is duidelijk dat de architect geen inspiratie meer heeft, maja…. de vraag rijst dan ook of dat verwonderlijk is met een kleurloze opdrachtgever als de gemeente Zwolle…..

    Blegh! Lelijk! >:(

  6. Trouwens…. zet eens iets tijdloos neer, en niet een bouwsel waar je nu al vanweet dat het over zo’n 5 tot 10 jaar verwaarloosd en onaangenaam is.
    Zie de nieuwstraat….

    Gemeente: durf eens te investeren in grote opzienbarende (prestigieuze) projecten
    Familie Boer (Van de Librije) toont iig wel ballen! En dat zijn geen gehaktballen! Waren er maar meer van zulke mensen….. zucht…. 🙂

    Gemeente: doe iets aan de verloedering van onze mooie binnenstad en voorkom zulke bouwsels zoals u nu voorstelt!

  7. Nieuw ontwerp Rode Torenplein.
    Burgemeester en wethouders zijn enthousiast over het nieuwe ontwerp! Ik veel minder! Ook dit ontwerp past niet met de bebouwing in de directe omgeving, niet qua bouwstijl en ook niet qua kleur. Maar ja, het moge duidelijk zijn dat ik bij wijzigingen of inbouwen van onze binnen stad slechts zelden op dezelfde golflengte zit met de stedelijke “instanties”. Bij een aantal historische monumenten zijn bij restauratie toevoegingen tot stand gekomen. Dit zijn onder meer de Pelsertoren, delen van de oude stadsmuur van Zwolle, de Steenpoort en de Zwanetoren. Helaas is daarbij de Wijndragerstoren vergeten. Ook nu wordt bij het voorliggende plan weer het nodige over het hoofd gezien. Vergeten wordt dat op deze plek een stadsmuurfundering ligt en dat hier oorspronkelijk de Jan Baghstoren of de Leijendekkerstoren stond. Waarom niet terug gerestaureerd naar de oorspronkelijke bebouwing van dit dierbaar stukje Zwolse binnenstad?

    Klaas Morsink.

  8. Ook nu wordt bij het voorliggende plan weer het nodige over het hoofd gezien. Vergeten wordt dat op deze plek een stadsmuurfundering ligt en dat hier oorspronkelijk de Jan Baghstoren of de Leijendekkerstoren stond. Waarom niet terug gerestaureerd naar de oorspronkelijke bebouwing van dit dierbaar stukje Zwolse binnenstad?

    Wat denk je zelf waarom dat is Klaas? 🙂

  9. Rode Torenplein
    Reactie op de vraag van Larry.

    Zou het kunnen zijn dat het erfgoed, waarop wij moeten passen voor onze kinderen en hun toekomst, wordt verkwanseld door veelal buitenstaanders en niet Zwollenaren aan geldbeluste projectonwikkelaars?

    Klaas Morsink.

  10. @Klaas

    Juist, dat is ook mijn mening.
    Misschien moeten de Zwollenaren er eens op gewezen worden dat de beleidsbepalers (B&W) bijna allemaal geen Zwollenaren zijn.

  11. Er wordt gesproken over een nieuw ontwerp wat minder massief zou zijn?

    Buiten de kleur zie ik geen verandering. Op mij komt het nagenoeg net zo massief over. Maar geen wonder want qua volume/omvang/maten is er volgens mij geen drol veranderd.

  12. Rode Torenplein.
    Reactie op Larry.

    Begin 2010 krijgen de rechtgeaarde Zwollenaren en/of “geïmporteerde stadbewoners” hun kans bij de gemeenteraadverkiezing. Wellicht is er een partij of zijn er partijen die ons cultuurgoed wel naar waarde schatten.

    Klaas Morsink.

  13. Ik vind het oerlelijk. Op zo’n plek moet je iets plaatsen dat opgaat in de omgeving. Niet iets dat contrast schept.
    Jammer het is een unieke locatie.

  14. Is hier nog iemand geweest? Zo ja, was er mogelijkheid tot inspraak?

    Debat over bouw in binnenstad
    6 december 2008

    De gemeenteraad en het college organiseren vrijdag een debat over nieuwbouw in de binnenstad. Aanleiding is de onrust rond diverse projecten en het moeizame inspraakproces. Voor het debat zijn zowel plannenmakers als criticasters uitgenodigd. Het debat duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Je kunt je opgeven via raadsgriffie@zwolle.nl

    De raadsgriffie gaf tekstschrijver Kitty Peetoom opdracht om veertien belanghebbenden te interviewen over hun ervaringen met de gemeente. De gesprekken vormen een belangrijke input voor het debat. Een bundeling van de verhalen kun je opvragen bij de griffie.

  15. Had wel wat massiever gemogen wat mij betreft, dat voorzichtige gedoe schioeten we ook niet veel mee op. Het centrum is een centrum voor 117.000 Zwollenaren…..mag wel eens rekening mee gehouden worden.

    Ik begrijp overigens niet dat we dingfen uit het verleden na moeten bouwen…..liever origineel modern dan fake ouderwets…..ziet er niet uit

  16. Ik begrijp overigens niet dat we dingfen uit het verleden na moeten bouwen…..liever origineel modern dan fake ouderwets…..ziet er niet uit

    Zoals dat ‘prachtige’ gedeelte van de Zwolsche binnenstad rondom V&D en de Xenos? :'(
    Dan liever historiserend bouwen…

  17. Tja, ze zullen er hoe dan ook iets gaan bouwen. Ze hebben hun plannen al lang klaar liggen denk ik. En als burger een beetje schijninspraak krijgen geeft het geheel een schijn van democratische beslotenheid. Ik ben erg bang dat alle beschikbare ruimte helemaal vol wordt gebouwd. Of parkeerplaats wmoet worden.

  18. Daarom ben ik benieuwd naar deze bijeenkomst Degi:

    Is hier nog iemand geweest? Zo ja, was er mogelijkheid tot inspraak?

    Debat over bouw in binnenstad
    6 december 2008

    De gemeenteraad en het college organiseren vrijdag een debat over nieuwbouw in de binnenstad. Aanleiding is de onrust rond diverse projecten en het moeizame inspraakproces. Voor het debat zijn zowel plannenmakers als criticasters uitgenodigd. Het debat duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Je kunt je opgeven via raadsgriffie@zwolle.nlDit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

    De raadsgriffie gaf tekstschrijver Kitty Peetoom opdracht om veertien belanghebbenden te interviewen over hun ervaringen met de gemeente. De gesprekken vormen een belangrijke input voor het debat. Een bundeling van de verhalen kun je opvragen bij de griffie.
    —–
    Maar ik vind de on-topic foto goed overkomen. Smaken verschillen enorm.

  19. Zoals dat ‘prachtige’ gedeelte van de Zwolsche binnenstad rondom V&D en de Xenos?
    Dan liever historiserend bouwen…

    Volgens is de Xenos en de V&D niet synoniem aan origineel modern. Tuurlijk is het mooier als het aansluit op de omgeving, maar om die toren na te gaan maken, beetje vreemd voorstel….kunnen we de hunebedden ook wel weer in de bossen neerleggen.

  20. Volgens is de Xenos en de V&D niet synoniem aan origineel modern

    In de tijd dat deze panden werden gebouwd, werd die architectuur wel degelijk als modern beschouwd.

  21. geschreven door Magic, op 21 januari 2009 om 19:38

    Volgens is de Xenos en de V&D niet synoniem aan origineel modern

    In de tijd dat deze panden werden gebouwd, werd die architectuur wel degelijk als modern beschouwd.

    😀 😀 Je bent mij net voor. 😉
    En daar heeft men toentertijd de Zwolsche Jordaan voor gesloopt. >:(

  22. Lego bouw op het Rodetorenplein
    Zwolle mist zowel in het college van B&W, de gemeenteraad als in het ambtenarenkorps mensen die met een soort “Jan des Bouvries” gevoel eenheid weten te scheppen in een historisch fijnmazig en kwetsbare binnenstad. Zij laten zich liever leiden door de voorgespiegelde “terugverdiencijfers” van projectontwikkelaars, in Legoland geschoolde moderne architecten en een welstandscommissie die liever geen teruggrijpen op oudere beproefde bouwstijlen ziet.
    De gemeente Zwolle maakt zich liever druk om een in ietwat opzichtige lila kleur geschilderde gevel van een particulier in de Walstraat.
    Men vergeet dat het Rodetorenplein ooit het gezichtsbepalende rivieraanzicht van zwolle is geweest, vergelijkbaar met de beroemde IJsselkade van kampen.
    En nog zijn we er niet…..straks komt het KraenBolwerk (Schaepman eiland) en twee overbodige bruggen vanaf het Rodetorenplein ook nog op de gemeentelijke tekentafels en zien we daar vanaf het water een soort Zwosl Klein Manhattan opdoemen.
    Zwollenaars, pak vast uw digitale camera’s en maak foto ’s voor uw kleinkinderen, het mooie Zwolle is weg voor u het weet.

  23. Beste Joop,
    Ik heb de naam van de bekende binnenshuisarchitect in positieve zin aangehaald om aan te geven dat sfeer in een (woon)omgeving soms veel beter gecreeerd kan worden door met goede smaak dingen weg te laten dan met pompeuze objecten volume aan een stad oe te voegen.
    Ik hoop dat je nu mijn vergelijking met Jan des Bouvries beter begrijpt. (of je moet de interieurGoeroe Jan verschrikkelijk vinden, dat kan ook natuurlijk 😉

  24. In de tijd dat deze panden werden gebouwd, werd die architectuur wel degelijk als modern beschouwd.

    Dan ontbreekt de kriteria origineel nog….

  25. In een ander topic over de aanstaande verkrachting van onze prachtige binnenstad door de graaicombi B&W/Projectontwikkelaars, vroeg ik me af of het niet beter zou zijn om dergelijke kwesties als speerpunten te maken voor de gemeenteraadsverkiezingen die over iets meer dan een jaar plaatsvinden heen te tillen.
    Dan kunnen de inwoners echt hun stem laten horen voordat er geen weg terug meer is.

  26. Beste Larry,

    De gemeenteraad en het college van B&W hebben onlangs gezamenlijk een breed debat gevoerd over de spelregels rond de stedenbouwkundige ontwikkelingen in en rond de Binnenstad.
    Ook belangengroepen mochten daarin meepraten.
    Er zijn interviews gehouden en de bestaande regelgeving is tegen het licht gehouden…
    Het vervolg op dit debat is een voorlichtingsavond waarin enige deskundigen hun expertise op het gebied van stedenbouwkunde en regelgeving op de gemeenteraad zullen loslaten, (11 februari a.s.) . volg de media maar

Reacties zijn gesloten.