“Wijkboerderij Klooienberg al een half jaar gesloten”

Zwolle – De plaatselijke SP en GroenLinks / De Groenen stellen schriftelijke vragen over de gang van zaken op wijboerderij De Klooienberg in Holtenbroek. Op wijkboerderij De Klooienberg is men bezig met een veranderingsproces.

De wijkboerderij functioneerde, volgens Travers, onvoldoende en er waren structurele budgetoverschrijdingen. In juni 2008 heeft de toenmalige beheerder van De Klooienberg aangekondigd dat Travers plannen had om op de wijkboerderij, samen met Deltion, een project te starten voor vroegtijdige schoolverlaters. Er waren onder andere verbouwingsplannen voor het kantoor en de buitenstallen. Het aanwezige asbest zou worden verwijderd. Volgens de SP en GL/DG maken de vrijwilligers zich zorgen over de gang van zaken en de onduidelijkheid voor de toekomst. Inmiddels heeft Deltion zich teruggetrokken uit de onderhandelingen. Daarnaast gaat de asbestverwijdering niet door en zijn personeel en vrijwilligers mede uit onvrede vertrokken. Op dit moment zijn er nog drie vrijwilligers actief op De Klooienberg. Van de verbouwingsplannen is een deel stopgezet. De wijkboerderij is echter al wel een half jaar gesloten voor het publiek. “Er is weinig overleg met de vrijwilligers over de verder plannen met de wijkboerderij”, zeggen de twee politieke partijen dinsdag.

Dit brengt de SP en GL/DG bij de volgende vragen:

  1. Klopt het dat de verbouwingsplannen van de wijkboerderij Klooienberg stop zijn gezet? Zo ja, voor welke termijn? Wat is hiervan de reden?
  2. Wat is op dit moment de exacte status van de verbouwingsplannen van wijkboerderij Klooienberg? Klopt het dat de asbestverwijdering niet door gaat? Kunt u dit toelichten?
  3. Wanneer verwacht het college dat wijkboerderij Klooienberg haar deuren weer kan openen?
  4. Wat is het oordeel van de wethouder over de communicatie met de vrijwilligers van de wijkboerderij over de toekomstplannen?
  5. Is de wethouder bereid om bij de verdere plannen met wijkboerderij de Klooienberg de overgebleven vrijwilligers nauw te betrekken? Zo nee, waarom niet?
  6. Is de wethouder bereid om een financieel overzicht van de (begrote) budgetten en uitgaven van wijkboerderij De Klooienberg over de periode 2005 t/m 2008 aan te leveren? Zo nee, waarom niet? 

Wij verzoeken u om deze vragen z.s.m. te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP, Tjitske Siderius

Namens GL/DG, Michiel van Harten

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over ““Wijkboerderij Klooienberg al een half jaar gesloten””

  1. Lekker laten verloederen en verpauperen.
    Dan opeens zeggen: “hee we gaan er appartmenten bouwen want die oude zooi daar heeft geen bestaansrecht meer in dynamissch Zwolle”
    Wordt vervolgd. >:(

  2. Een WIJKboerderij is dicht voor het publiek. 😀

    Wat Zwolleeder zegt. Laten verpauperen en bijvoorbeeld een mooi groot hoog kantoorpand neerzetten met uitkijk op de Dobbe.

    Kan er weer een raamambtenaar zitten. ;D

  3. Dick, misschien iets voor jou?

    Laten verpauperen en bijvoorbeeld een mooi groot hoog kantoorpand neerzetten met uitkijk op de Dobbe.

    Kan er weer een raamambtenaar zitten.

    Lekker dicht bij huis. ;D 😉

  4. Regel maar wat Larry. Mooi uitzicht ook.

    Maar on-topic: Zo te lezen hebben jullie eerst contact met Travers gehad jongens. Zal wel een telefoontje zijn geweest, want

    De wijkboerderij functioneerde, volgens Travers, onvoldoende en er waren structurele budgetoverschrijdingen. In juni 2008 heeft de toenmalige beheerder van De Klooienberg aangekondigd dat Travers plannen had om op de wijkboerderij, samen met Deltion, een project te starten voor vroegtijdige schoolverlaters.

    Jullie laten je mooi met een kluitje in het riet sturen als je met bovenstaand antwoord tevreden bent:
    – Hoezo onvoldoende en hoe lang?
    – Structurele budgetoverschrijdingen?
    – Goed plan “vroegtijdige schoolverlaters”, maar je bent niet geïnteresseerd in “waar het mis ging”?

    Hebben jullie deze info ook van hun?
    – Klopt het dat de verbouwingsplannen van de wijkboerderij Klooienberg stop zijn gezet? Zo ja, voor welke termijn? Wat is hiervan de reden?
    – Wat is op dit moment de exacte status van de verbouwingsplannen van wijkboerderij Klooienberg? Klopt het dat de asbestverwijdering niet door gaat? Kunt u dit toelichten?

    Vooropgesteld, daar moet gewoon een goed wijkboerderij staan. Daar heeft elke wijk recht op. Maar de weergave van het gesprek met Travers komt een beetje vreemd op mij over. Had dan liever een volledige weergave van dat gesprek gelezen.

  5. Wijkboerderij
    @dick, wijkboerderij, 2 stuks in een wijk,
    1 tussen Holtenbroek en Aalanden de ander in Holtenbroek, zijn trouwens allebei van Travers.

    Maar hoe zo structurele overschrijding budget

  6. @ Be, oh ja daar hebben ze er nog één. Dit was mijn vraag dus ook

    Maar hoe zo structurele overschrijding budget

    Vroeg het me af omdat Tjitske en Michiel wel erg makkelijk over dit heenstapten

    De wijkboerderij functioneerde, volgens Travers, onvoldoende en er waren structurele budgetoverschrijdingen.

    . De info komt blijkbaar van Travers.

  7. Deze prachtige boerderij dus …

    “Wijkboerderij Klooienberg al een half jaar gesloten”
    Goed dat de SP en GroenLinks / De Groenen deze kwestie over de gang van zaken rondom de Wijkboerderij De Klooienberg politiek aan de kaak stellen. En vooral goed vind ik de vraag of de wethouder van plan is de overgebleven vrijwilligers van de wijkboerderij nauw bij de verdere plannen te betrekken.
    En ik hoop dat het antwoord ja zal zijn!

    Maatschappelijk politiek heeft men geopperd dat de burger weer meer maatschappelijke betrokkenheid moet tonen (vanwege het doorgeslagen individualisme).
    Maar dan moet men deze burgers (in dit geval de vrijwilligers van “De Klooienberg” wel inspraak geven. En daar mankeert het volgens mij maatschappelijk nog wel vaak aan. Beslissingen worden door overheidinstanties genomen zonder de burger er voldoende bij te betrekken. Die raakt dan onbetrokken en verliest zijn verantwoordelijkheid. De overheid zegt dan: “zie je wel, inspraak/ democratie werkt niet”. Zodat men nog meer maatregelen door kan doorvoeren over de hoofden van de burgers heen.
    Zo’n wijkboerderij is een in mijn ogen een zeer nuttige maatschappelijk voorziening voor de burgers. Laat die burgers (de vrijwilligers en de bewoners / bezoekers uit de wijk) dan ook medeparticipant zijn!

  8. Te belachelijk voor woorden.
    Mijn Oma heeft dertig jaar in die grote flat ernaast gewoond, en je raad het al, ik kwam er vroeger ook regelmatig in de buurt.
    Tegenwoordig niet meer als kind de geitjes voeren, maar elke dag rijd ik erlangs naar mijn werk.

    Eeuwig zonde als zo’n prutsorganisatie als Travers, in het leven geroepen om volgens mij elk initiatief uit de wijken en van de burgers professioneel naar de klote te laten gaan. (welk wijkcentrum is nu geen Travers-kloon)

    Persoonlijk zou het een prima idee zijn om als bijv. vereniging de Klooienberg verder te gaan, en dan voor de grote klussen in samenwerking met de gemeente Zwolle iets af te spreken.

    En dan nog dertig jaar voor de kleintjes een heerlijke plek zijn waar ze iets van de natuur kunen opsteken. (excursies op het vlonderpad)

Reacties zijn gesloten.