Prinses Margriet opent BioVak 09 in Zwolle

Zwolle – Prinses Margriet opende woensdagmiddag in de IJsselhallen van Zwolle de tweede editie van het evenement. Dat deed ze door drie bakstenen op een door studenten gemaakte balancerende wereldbol te plaatsen. De prinses werd vervolgens rondgeleid door onder andere Commissaris van de Koningin Jansen en burgemeester Meijer. Onderweg at de prinses een bakje biologische friet, kreeg een snack van biologische kaas, kreeg ze een boek over Vechtdalproducten aangeboden en bekeek ze een aantal koeien die in de IJsselhallen een tijdelijke stal hebben.

De aanwezigheid van de illustere gast zorgde voor een flink cordon fotografen. Na de opening nam Prinses Margriet ruim de tijd om de standhouders op de beurs te bezoeken en met ze te spreken. De prinses was oprecht geinteresseerd en verrast door de grote diversiteit, de techniek en het enthousiasme van de deelnemende standhouders. Aan het eind van haar rondgang dronk ze een glas biologische champagnoise met enkele prominente aanwezigen, waaronder de burgemeester van Zwolle en Arie van den Brand, de voorzitter van Biologica, met wie ze zich geanimeerd onderhield. Tijdens haar bezoek aan de beurs sprak Prinses Margriet onder andere met boerin Monique van der Laan van melkveebedrijf De Beekhoeve, die het project Boer zoekt buur voor zonnepanelen onder de aandacht bracht.


De openingshandeling…


De prinses krijgt uitleg over de vitaliser

Op de BioVak09 laten boeren en tuinders het belang van biologische landbouw zien. “Het is een beetje zoals met kraken, dat begon ook als een tegenbeweging die liet zien dat het op een andere manier kon. De laatste tien jaar zijn we bestempeld als voorloper. Nu wordt het tijd dat we als aanjager fungeren om de gehele landbouw te verduurzamen. De BioVak is daarvoor het podium”, stelt Kees van Zelderen namens de organisatie, de vakgroep biologische landbouw LTO/Biologica en ICEM. Op de beurs staat kennisuitwisseling centraal. Vandaar dat de bijna 150 standhouders zijn uitgekozen om bezoekers te laten zien wat ze eventueel nog meer kunnen doen aan een duurzame voedselproductie.

Betrokkenen kunnen zich laten informeren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Het thema van deze vakbeurs is ‘De waarden van de biologische landbouw’. Behalve aan de economische waarde en de beloning voor de boeren wordt daarbij ook gedacht aan energiebesparing, het leveren van energie en het belonen van zaken als natuurbeheer.

Een onkruidmachine nieuwe stijl en de mobiele melkrobot, het zijn twee nieuwigheden die woensdag en donderdag in de aandacht staan tijdens de vakbeurs biologische landbouw.

Thema van BioVak 2009 is ‘De waarden van de biologische landbouw.’ Hierbij gaat het primair om de harde economische waarde; bij een duurzame landbouw hoort een eerlijke beloning van spelers in de keten. De tweede waarde heeft te maken met energiebesparing en bronnen van energieleverantie. Deze is uit te drukken in CO2-certificaten. Een derde belangrijke waarde van de biologische voedselproductie is biodiversiteit. Er zijn steeds meer mogelijkheden om de ‘groene diensten’ van biologische boeren en tuinders (o.a. natuurbeheer) beloond te krijgen.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Nou nou, prinsesje. Het is geen straf om daar te zijn. Trek niet zo’n zuur gezicht en lach is naar de cameraman.

  Het kost de burger weer een boel centen om het prinsesje daar te krijgen.

  Had beter besteed kunnen worden aan het toiletpapier voor de bejaarden. Die moeten het met twee velletjes per dag doen. En als je het niet red, pak je ‘ouwerwets’ de krant maar…

  *Bert schudt zijn hoofd*


  ⚠️ Meld

 2. @”Bertje”

  “het prinsjesje” (je bedoelt natuurlijk H.K.H. Prinses Margriet 😉 ) Heeft nog nooit een cent uit de staatskas ontvangen. Al jaren zet zij zich in op vele gebieden van de Nederlandse maatschappij en doet dit geheel onbezoldigd. Eventuele kosten (een nieuwe jurk bv) kan zij declareren bij haar zuster, de Majesteit, voor wie zij bij gelegenheid waarneemt. Voor vervoer leent deze zelfde Majesteit voor dit soort gelegenheden een chauffeur met auto uit om het geheel enig decorum te verlenen.

  Eerst je huiswerk dus doen, “Bertje”, voordat je zo’n lelijke zuurpruimerige opmerking maakt ;D

  ‘k Ben trouwens benieuwd te horen hoeveel rollen wc-papier jij jaarlijks schenkt aan bejaardenhuizen. Of weet jij het aleen maar beter voor een ander? 😀


  ⚠️ Meld

 3. Er is heel wat beveiliging opgetrommeld die wij als burger helaas niet zien. Want het is natuurlijk een HKH. De kosten die zij maakt, wordt indirect verhaald op de burger.

  En met mijn huiswerk is niets mis, Johnny.

  En dat kost veel geld. Geld uit de staatskas.

  Ik schenk natuurlijk geen wc rollen. Dat is een taak van de overheid.


  ⚠️ Meld

 4. ze ging eerst koffie drinken in de kantine van vv berkum en dan kan ik me voorstellen dat je daar niet vrolijk van wordt .in die onpersoonlijke keet 8)


  ⚠️ Meld

Reageer