Tweede booster voor 70-plussers in IJsselland - Foto: GGD IJsselland
Foto: GGD IJsselland

Tweede booster voor 70-plussers in IJsselland

Zwolle – De omikronvariant van het coronavirus is minder ziekmakend dan eerdere varianten en de besmettingsgolf neemt af. GGD IJsselland: “Toch blijven kwetsbare groepen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden.”

Deze groepen worden daarom uitgenodigd voor een herhaalprik. Vanaf 7 maart kan dat dicht bij huis, in alle priklocaties van GGD IJsselland. Na de basisvaccinatie (eerste en tweede prik) ben je beter beschermd tegen ernstig ziek worden en ziekenhuisopname. De booster of ‘oppepprik’ die daarna wordt gegeven, zorgt voor extra bescherming.

“Alleen is gebleken dat deze extra bescherming na verloop van tijd weer iets afneemt,” legt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie bij GGD IJsselland, uit. 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis krijgen daarom een uitnodiging voor een herhaalprik of tweede booster. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinaties.

“Ondanks dat omikron mild is, zou een toename in het aantal besmettingen onder de kwetsbare groepen toch tot ziekenhuisopnames kunnen leiden. Dat wil je natuurlijk voorkomen door deze mensen weer optimaal te beschermen.”

Vanaf zaterdag 26 februari valt de uitnodigingsbrief van het RIVM bij de eerste 70-plussers op de mat. Volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis worden via de huisarts of hun specialist uitgenodigd.

De herhaalprik wordt alleen op afspraak gezet, omdat dan – voor de beste werking van het vaccin – kan worden gekeken of de laatste vaccinatie of coronabesmetting minstens drie maanden geleden was.

Vrijdag 4 maart worden de eerste herhaalprikken gezet op de vaste priklocaties in Zwolle, Hardenberg en Deventer. De week erna kan dit ook bij de acht dichtbij-locaties in de overige gemeentes van GGD IJsselland.

Ook blijft het mogelijk om in je eigen gemeente een eerste of tweede prik (vanaf 12 jaar) of de boosterprik (vanaf 18 jaar) te halen. Dit kan zowel met als zonder afspraak. Sebastiaan: “Mensen die door een vaccinatie of besmetting korter dan drie maanden geleden nog niet geboosterd mochten worden, kunnen zich dicht bij huis laten vaccineren. En ook mensen die een jaar na de eerste coronaprik in Nederland nu toch een vaccinatie willen, zijn natuurlijk van harte welkom.”

Vrije inloop is nog steeds mogelijk. Check dan vooraf de actuele openingsdagen en -tijden op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties. Kinderen van 5 t/m 11 jaar kunnen alleen op afspraak terecht: 0800-7070. Vergeet niet een geldig ID-bewijs (ook voor kinderen), een mondkapje en eventueel je gele boekje mee te nemen.

Artikel delen: