Oorlogswinter nog één keer in Schouwburg Odeon - Foto: Jan Amse
Foto: Jan Amse

Oorlogswinter nog één keer in Schouwburg Odeon

Zwolle – In oktober 2020 ging Oorlogswinter van Theatergroep De Jonge Honden, in het bijzijn van schrijver Jan Terlouw, in première in Schouwburg Odeon in Zwolle.

Nu, anderhalf jaar later, is de voorstelling op tournee langs de theaters in Nederland. Woensdagavond 30 maart is de voorstelling nog één keer te zien op het podium van Zwolse theaters.

In 1972 verscheen de jeugdklassieker Oorlogswinter, geschreven door Jan Terlouw, over de vijftienjarige Michiel die in de laatste oorlogswinter betrokken raakt bij het verzorgen van een neergestorte Engelse piloot in de bossen achter zijn huis.

Het bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog won onder meer een Gouden Griffel, meerdere buitenlandse boekenprijzen en werd vertaald in tientallen talen, van Chinees tot Fins. In totaal zijn er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en is het boek al bijna tachtig keer herdrukt. In 2022 bestaat het boek vijftig jaar. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek, in samenwerking met schrijver Jan Terlouw, tot een spannende familievoorstelling met livemuziek.

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen.

In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig.

Artikel delen: