Britten Vioolconcours 2022 met veel talent - Foto: Mariavi Moliva Atienza
Foto: Mariavi Moliva Atienza

Britten Vioolconcours 2022 met veel talent

Zwolle – De dertiende editie van het Britten Concours is afgelopen weekend gehouden. Het werd gekenmerkt door een ongekend groot deelnameveld en een bijzonder hoog technisch en muzikaal niveau, aldus Britten in een persbericht.

Het evenement in het ArtEZ Conservatorium vond live met publiek plaats. Familie, vrienden en belangstellenden konden het concours ook via een livestream volgen. Voorzitter van de jury Loes Visser was blij dat het concours zonder beperkingen door kon gaan. Het concours biedt, zeker als het live gespeeld kan worden, een belangrijke podiumervaring voor de deelnemers. Vanuit het hele land deden 52 jonge violisten mee aan het tweejaarlijkse Zwolse concours.

De drie eerste prijswinnaars spelen op 3 april solo met Het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater De Spiegel in Zwolle. Gedeputeerde Roy de Witte zal tijdens dit concert de prijzen uitreiken.

In de drie leeftijdscategorieën van het concours zijn de volgende prijzen uitgereikt.

Britten Vioolconcours Categorie I (10 t/m 12 jaar)

Eline van Dijk, eerste prijs
Eline is een groot talent, oordeelt de jury. “Ze speelt al heel volwassen, oprecht en met veel fantasie. De jury en publiek genoten van haar creatieve, kleurrijke optreden.”

Quinten van Brummen, tweede prijs
Katja Naegele, derde prijs

Aanmoedigingsprijzen Categorie I:
Quinten de Graaf
Margriet van den Hoven
Maerle Oostindie
Maksim Milo
Minori Mori

Britten Vioolconcours Categorie II (13 t/m 15 jaar)
Pieter Streefkerk, eerste prijs
“Het was muisstil in de zaal, toen Pieter Streefkerk Bach speelde. De jury vond hem meesterlijk in Paganini en roemde zijn vermogen om boven de muziek te staan en steeds een andere sfeer te creëren.”

Julian Jeukendrup, tweede prijs
Evan van Dijk, derde prijs

Aanmoedigingsprijzen Categorie II:
Anna-Stasia Ploeg
Charlotte Kauwe
Rosalie van der Lubbe
Valérie Langendonck
Dylan Genev

Britten Vioolconcours Categorie III (16 t/m 18 jaar)
Ruben Ide, eerste prijs
“Ruben was superieur in zijn vioolspel, een absolute winnaar. Hij speelde de meest intense uitvoering van het verplichte werk, de nieuwe compositie van Kilian van Rooij.” Volgens de jury  speelde hij met gevoel, grote concentratie en een natuurlijke podiumpresentatie.

Ulilan Szymanska Pereira, tweede prijs
Raïsa Ploeg, derde prijs

Op zaterdag 19 maart vindt het tweede Britten Contrabasconcours plaats in de De Grote Sociëteit in Zwolle. De Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner maakt deel uit van de jury en geeft aansluitend aan het concours een masterclass aan de winnaars. Ook dit concours en de masterclass zijn zowel live als via een livestream te volgen.

Artikel delen: