Roodhuizerpad - Foto: Wouter Steenbergen
Roodhuizerpad
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon, sluierwolken en Saharastof

Zwolle – Woensdagochtend is er kans op mistbanken in de regio Zwolle. Deze lossen snel op nadat de zon is opgekomen om tien voor zeven.

Een warmtefront trekt vanuit het zuiden over onze omgeving. Het bestaat uit hoge en middelbare (sluier)bewolking waaruit geen regen wordt verwacht. De zon schijnt er vaak doorheen. De sluierwolken bestaan uit ijskristallen, maar woensdag wordt ook stof meegevoerd dat door sterke wind in Noord-Afrika is opgewerveld. Dit Saharastof dempt de zonnestraling mogelijk een beetje. De lucht is hierdoor niet strakblauw en kan flets aandoen.

De ochtend- en avondschemering is door het stof in de atmosfeer sterker oranje-rood gekleurd dan anders. Door de aanvoer van lucht uit het zuiden is het zacht voor de tijd van het jaar. Ongeveer 16 graden wordt in Zwolle verwacht, midden in de stad wellicht nog iets zachter. De wind is wel duidelijk aanwezig, kracht 3 tot 4.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag neemt de bewolking toe. Een storing trekt met zijn kern langs de Hollandse kust naar het noordoosten. Hij stuurt vanuit het westen een strook met regen over Zwolle.

Dit gebeurt in de vroege ochtend van donderdag. Het wordt een natte ochtendspits. In de regen komt waarschijnlijk ook Saharastof naar beneden. Op auto’s en andere oppervlakken kan dit zichtbaar achterblijven.

Aan het eind van donderdagochtend is de regen voorbij en klaart het fel op. Het stof is dan uit de lucht gespoeld. De wind komt uit het noordwesten, waardoor de middagtemperatuur wordt gedrukt naar 12 graden.

Vrijdag en het weekend zien er nog steeds stralend zonnig uit op de weerkaarten. Ook volgende week belooft zonovergoten te worden met een middagtemperatuur van 15 graden of hoger.

Artikel delen: