Gedichtendag in de bibliotheek

Zwolle – De gehele maand januari staat poëzie centraal in het activiteitenprogramma van Bibliotheek Zwolle met als hoogtepunt Gedichtendag op donderdag 29 januari. In de bibliotheek van Stadshagen onthult stadsdichter Lenze Bouwers dan zijn ode aan de bibliotheek. ’s Avonds vindt in de Statenzaal ‘Poëzie bij kaarslicht’ plaats, waar o.a. de prijs wordt uitgereikt aan de  beste inzending van het Gedichtenforum. Wie deze dag een gedicht voordraagt kan max. 5 euro boete terugverdienen.

‘Kom over de brug. Sta stil en de zwanenvragen om spiegeling. De eenden kleuren’. Dit zijn de eerste regels van het gedicht dat stadsdichter Lenze L. Bouwers  heeft gemaakt in opdracht van Bibliotheek Zwolle. De vorige stadsdichter schreef een gedicht voor de bibliotheek in  het centrum.  Bouwers, sinds april 2007 stadsdichter van Zwolle, heeft dit gedicht  speciaal geschreven voor de bibliotheek in Stadshagen. Op de Gedichtendag, donderdag 29 januari  gaat Lenze Bouwers om 15.30 uur zijn gedicht zelf presenteren en onthullen.  Dat gebeurt in de bibliotheek in het Cultuurhuis aan de Werkerlaan 1 in Stadshagen. De bijeenkomst is gratis.

Verrassingsactie:  bespaar 5 euro

Alleen op Gedichtendag 29 januari kunt u boetegeld van maximaal 5 euro kwijtgescholden krijgen. Wie ter plekke een gedicht in de bibliotheek voordraagt, hoeft niets meer te betalen. In de bibliotheek vindt u voldoende boeken om een leuk gedicht voor de voordracht uit te kiezen. 

Poëzie uit Zwolle

Tijdens ‘Poëzie bij kaarslicht’ wisselen gedichten en poëtische muziek elkaar af. Drie Zwolse dichteressen dragen voor uit eigen werk. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Steven Faber en Casper de Jong van Jazzwise & Friends. Gedichten worden liedjes, woorden klinken als muziek tijdens een optreden van Casper de Jong en Steven Faber.

Alet Boukes (oud-raadslid) presenteerde onlangs haar gedichtenbundel ‘Licht op Zwolle’. Inspiratiebron voor de makkelijk toegankelijke gedichten in deze bundel  is de stad Zwolle.

Herma de Beer is schrijfdocente van ‘Op schrift’ en bracht enkele jaren geleden haar eerste gedichtenbundel ‘Druppels vangen’ uit. De schoonheid van haar poëzie kenmerkt zich door subtiel maar trefzeker en origineel taalgebruik in een ongedwongen, vrije vorm.

Jeanette de Pagter-Reitsma is een veelzijdig kunstenares. Naast het schrijven van poëzie houdt zij zich ook bezig met schilderen en is zij theatermaakster. In haar gedichtenbundel ‘Zoeken in de ruimte’ verbindt zij woorden met beelden. Deze maand is haar expositie ‘Zand, zee en zijn’ te bezichtigen in Bibliotheek Zwolle Centrum.

Prijsuitreiking Gedichtenforum

Tijdens ‘Poëzie bij kaarslicht’ is er uiteraard ook bijzondere aandacht voor nieuw dichttalent in Zwolle. Tot en met 25 januari kunnen gedichten worden geplaatst op het Gedichtenforum van Bibliotheek Zwolle. De schrijver van het meest grappige, ontroerende of mooiste gedicht ontvangt een mooie prijs. 

‘Poezie bij kaarslicht’ vindt plaats op donderdagavond 29 januari in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle Centrum (Diezerstraat 80). De avond start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De entree voor deze avond bedraagt 6 euro (voorverkoop) en 7 euro (aan de zaal). Vooraf reserveren is mogelijk op www.bibliotheekzwolle.nl.

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ik zie nergens op de biebsite staan dat er tot en met de vijfentwintigste geplaatst kan worden.
    Het instuurvlak staat nog open.

    Dus wie nog wat leuks heeft…


    ⚠️ Meld

Reageer