Zwolle ontwikkelt cultuurvisie

Zwolle – Zwolle kent een rijke culturele infrastructuur, heeft een groot aanbod aan podiumkunstactiviteiten, er is een breed pakket aan kunstonderwijs en creatieve opleidingen en kent een rijke cultuurhistorie. Al deze zaken vormen de basis voor Zwolle als cultuurstad. Maar er kan wel nog een en ander verbeterd worden. Verantwoordelijk wethouder Kenkhuis: “Ik wil graag met mensen en instellingen uit de stad in gesprek om te kijken hoe we met zijn allen cultureel Zwolle kunnen versterken. Hoe maken we samen het culturele leven aantrekkelijker, meer onderscheidend voor de Zwollenaren, maar ook meer toeristen te trekken.” De komende maanden zal daarom samen met partners in de stad worden gewerkt aan een nieuwe cultuurvisie. De nieuwe cultuurvisie zal lopen tot 2020 en sluit daarmee aan op het Structuurplan. 

Als start voor de visieontwikkeling van de nieuwe Cultuurnota is een startdocument gemaakt. Dit document is ook de basis voor de gesprekken. Uit het stuk blijkt onder andere dat het culturele aanbod in Zwolle weinig onderscheidend is. Ook blijkt dat van de opgeleide kunststudenten, maar een zeer klein deel aan de stad verbonden blijft. Daarnaast blijkt dat cultuur niet echt leeft onder het Zwolse publiek. En dat de samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen beter kan.

De gesprekken worden gevoerd aan de hand van een aantal thema´s: jonge makers/creatieve industrie, cultuurtoerisme, cultuur in de wijk en de jeugd heeft de toekomst. Het idee is dat de creatievelingen die hier worden opgeleid kunnen bijdragen aan een verdere ontwikkeling van het culturele klimaat en de creatieve industrie in Zwolle. Wat is er daarom voor nodig om die creatievelingen te binden? Met cultuurtoerisme kan Zwolle niet alleen haar positie als centrum van de regio versterken, maar ook die van schakel tussen noord en oost Nederland. Dat is bovendien goed voor de economie. Van uit het motto ´Iedereen doet mee´  van het Structuurplan is de bedoeling dat culturele instellingen zich meer gaan inspannen om mensen in de wijken actief bij het culturele leven in Zwolle te betrekken. In Zwolle wonen relatief veel jongeren. Daarom is het plan om het cultuurbereik onder jongeren te vergroten. Immers, de jeugd heeft de toekomst.

 

 

 

Artikel delen:

Reageer