Zwollenaar Wim Eikelboom ontvangt eerste exemplaar Bomenlanen-boek - Foto: Bomenstichting
Foto: Bomenstichting

Zwollenaar Wim Eikelboom ontvangt eerste exemplaar Bomenlanen-boek

Zwolle – Het eerste exemplaar van het nieuwe boek Bomenlanen is uitgereikt aan Zwollenaar Wim Eikelboom. Bij die gelegenheid bracht Eikelboom een eerbetoon aan de Zwolse Groene Kathedraal, een markante populierenlaan langs de IJssel.

Wim Eikelboom is de nieuwe ambassadeur van de Bomenstichting. Vanwege die rol kreeg hij het eerste exemplaar van het boek over Bomenlanen gepresenteerd. Dat gebeurde op een bijeenkomst op de Technische Universiteit Delft. Het boek is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en de Bomenstichting. Ook Arne Weverling, bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, kreeg een eerste exemplaar van het boek.

Het boek Bomenlanen gaat over de waarde van bomenrijen langs wegen. En het behandelt de actuele vragen hierover. Steeds vaker is er de roep om bomenlanen te kappen als er ongelukken gebeuren met auto’s die tegen de bomen botsen. Het boek over bomenlanen geeft inspiratie om verkeersvriendelijke bomenlanen aan te leggen.

Wim Eikelboom vertelde het verhaal over de Zwolse Groene Kathedraal, de koosnaam van de populierenlaan langs de IJssel die in de zomer van 2018 acuut werd gekapt vanwege vallende takken door de droogte. De laan is herplant met 130 zwarte populieren aan weerszijden van de weg. Afbraak en herstel van de laan heeft de gemeente Zwolle in totaal 130.000 euro gekost, vertelt Wim Eikelboom. “Zwolle verdient lof voor dit kloeke eerherstel van de Groene Kathedraal. Laat het een voorbeeld zijn voor andere gemeenten die bomenlanen kappen.”

Artikel delen: