Zwolle zoekt nieuwe stadsdichter

Zwolle – Zwolle is op zoek naar een nieuwe Stadsdichter. In april 2009 neemt Lenze L. Brouwers na twee succesvolle jaren afscheid als de tweede Stadsdichter van Zwolle. Een jury beoordeelt de nieuwe kandidaten voor de functie en draagt de gekozen kandidaat voor aan het college van B&W.

De Zwolse Stadsdichter brengt poëzie dichterbij de mensen en zorgt dat zij op een andere manier stilstaan bij belangrijke gebeurtenissen in de stad Zwolle. De dichter reageert met poëzie op gebeurtenissen en ontwikkelingen die de stad raken. De stadsdichter heeft een onafhankelijke positie. Daarmee kan hij of zij enerzijds het gezicht van de gemeente zijn voor de bevolking, maar anderzijds ook de stem van de bevolking richting de gemeente. De gedichten worden voorgedragen bij speciale gelegenheden. Daarnaast initieert en organiseert de stadsdichter activiteiten die poëzie dichterbij de mensen brengt.

De stadsgedichten worden eigendom van de gemeente Zwolle en worden onder andere gepubliceerd op de gemeentepagina in De Peperbus en op de gemeentelijke website.

Criteria

De nieuwe Stadsdichter heeft poëtische kwaliteiten, aantoonbare ervaring met het schrijven en voordragen van gedichten en heeft een sterke, aantoonbare betrokkenheid bij het dagelijks leven in Zwolle. Gedurende twee jaar maakt de dichter tenminste tien tot twaalf stadsgedichten bij actuele gebeurtenissen, zowel in opdracht als op eigen initiatief. De dichter is in staat een eigen kleur te geven aan het stadsdichterschap en daarmee zichtbaar te zijn in de stad.

Wervingsprocedure

Via advertenties en posters worden mensen uitgenodigd om zich kandidaat te stellen.

Solliciteren naar het Stadsdichterschap kan tot vrijdag 13 maart 2009 bij de gemeente. Bij de sollicitatiebrief zit een schriftelijke motivatie, een curriculum vitae een lijst met eventuele publicaties en optredens en een recent stadsgedicht.

De jury beoordeelt de inzendingen en nodigt een aantal kandidaten uit voor een gesprek. Uiteindelijk besluiten burgemeester en wethouders van Zwolle op voorstel van de jury over de benoeming. De nieuwe Stadsdichter wordt bekend gemaakt op 16 april 2009. Meer weten over de wervingsprocedure en de criteria, ga naar www.stadsdichterzwolle.nl.

De Zwolse Stadsdichters

De eerste Zwolse Stadsdichter was Paul Gellings. Na zijn benoemingsperiode van twee jaar heeft hij in 2007 de dichterspen overgedragen aan de huidige stadsdichter Lenze L. Brouwers. Bij de bekendmaking van de nieuwe Stadsdichter in april wordt afscheid genomen van Brouwers.

Meer informatie over deze Zwolse stadsdichters, inclusief alle gedichten, is te vinden op www.stadsdichterzwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. kunnen we alstublieft stoppen met deze onzin, geef t geld naar de armen, leg een fietspad aan ofzo, maar een paar van die gedichten kun je ook wel van internet afhalen.


    ⚠️ Meld

Reageer