Zwolse horecabroers slachtoffers van liquidatie, schutter is spoorloos - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Zwolse horecabroers slachtoffers van liquidatie, schutter is spoorloos

Zwolle – De slachtoffers van de dodelijke schietpartij in de McDonald’s zijn de broers Ali (57) en Huseyin (62) Torunlar. De broers zijn bekende gezichten in Zwolle en omgeving. Zo waren ze de eigenaren van horecazaken in Zwolle en Hattem.

Grote paniek brak er woensdag uit in het restaurant van McDonald’s aan de Floresstraat. Ongeveer honderd mensen, waaronder veel kinderen, zaten te eten toen een man binnen kwam. Hij bestelde iets te eten en liep vervolgens met zijn dienblad naar een tafeltje. Aan de tafel naast hem zaten de gebroeders Torunlar. De man opende vervolgens het vuur en loste minstens zes schoten op de twee broers. Volgens ooggetuigen werden de slachtoffers geraakt in het hoofd en de borst.

Veel van de bezoekers grepen hun kinderen en sloegen op de vlucht. De schutter is vermoedelijk in de menigte mee naar buiten gerend. Hij is nog steeds spoorloos. Voor het personeel van de fastfoodzaak was het direct duidelijk dat een broer op slag dood was. Ze begonnen direct met eerste hulp te verlenen aan de andere broer. Later namen agenten en ambulancepersoneel de reanimatie over. Dit tevergeefs, ook het tweede slachtoffer bezweek aan zijn letsel.

De dood van de broers wordt bevestigd door oud-personeel van de voormalige discotheek Maxim in Hattem. De discotheek maakte deel uit van multifunctioneel centrum ’t Heem. Beide werden geëxploiteerd door de Torunlars. Ook Sahara op de Zwolse Melkmarkt was een bedrijf van de broers.

Burgemeester Peter Snijders ging woensdagavond naar de McDonald’s hij sprak daar onder meer met medewerkers van het restaurant. “Ik ben zeer geschrokken van deze heftige gebeurtenis,” zegt Snijders. “Mijn gedachten zijn bij alle getroffenen, de nabestaanden van de slachtoffers en bij een ieder die er ooggetuige van is geweest.”

Donderdagochtend was de politie nog steeds bezig met het onderzoek in het restaurant. De politie kan niet bevestigen of het om de broers Torunlar gaat. Alleen de leeftijden van de twee slachtoffers zijn vrijgegeven.

Een politiewoordvoerder wil wel kwijt dat er nog niemand is aangehouden. Ze zijn op zoek naar getuigen die zij nog niet hebben gesproken. Veel mensen die in of bij het restaurant waren, ten tijde van de kille liquidatie, waren al gevlucht voor de aankomst van politie. Hen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie.

Lees meer artikelen over: Liquidatie in McDonald’s Noord
Artikel delen: