Vaccinatiecampagne Prik en Bescherm

Zwolle – De vaccinatiecampagne Prik en bescherm tegen het humaan papillomavirus (HPV) gaat dinsdag 3 maart van start in Hattem. GGD IJsselland is op dit moment al volop bezig met de voorbereidingen.

Eind 2008 ging het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport akkoord met het advies van de Gezondheidsraad om alle meisjes tussen de 12 en 16 jaar te vaccineren tegen HPV. Vanaf september 2009 gaat HPV deel uitmaken van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in Nederland voor 12-jarige meisjes. Tot die tijd voeren GGD-en in Nederland landelijk een grootschalige HPV inhaalcampagne uit voor 13- tot en met 16-jarige meisjes met de slogan: Prik en Bescherm. Het aantal te vaccineren meisjes in onze regio is ongeveer 11.000.

De inhaalcampagne Prik en Bescherm gaat in maart 2009 van start en kent drie vaccinatieronden: in maart, april en de laatste in september 2009. De GGD IJsselland gaat uit van 8 vaccinatielocaties: Zwolle, Kampen, Hasselt, Steenwijk, Ommen, Hardenberg, Raalte en Hattem. Die keuze is gebaseerd op de evaluatie van de meningitiscampagne van 2002 en op het zo efficiënt mogelijk inzetten van personeel en middelen. De meisjes worden opgeroepen op een locatie in de buurt van de woonplaats.

Data en locatie

Naast Hattem (naast 3 ook op dinsdag 31 maart), zijn dat Raalte (vrijdag 6 maart, donderdag 2 april), Ommen (dinsdag 10 maart, dinsdag 7 april), Steenwijk (donderdag 12 maart, vrijdag 17 april), Hasselt (dinsdag 17 maart en donderdag 9 april), Hardenberg (donderdag 19 maart, donderdag 16 april), Kampen (dinsdag 24 maart en dinsdag 21 april) en Zwolle (donderdag 26 maart en donderdag 23 april) aan de beurt. Op elke locatie zal van 16.00 tot 20.00 uur worden gevaccineerd.
In Hattem is dat de Open Poort, In Raalte sportcentrum/hal Tijenraan, in Ommen MFC Caroussel, In Steenwijk De Meenthe, in Hasselt sporthal De Prinsenhof, in Hardenberg Evenementenhal Hardenberg, in Kampen sporthal De Reeve en in Zwolle de WRZV hallen.

Medio februari (rond de 10e) ontvangen de meisjes de oproepkaarten voor de eerste twee prikken (maart en april). Deze oproepkaarten moeten ze meenemen naar de vaccinatielocatie. Daarnaast ontvangen ze een informatiefolder over HPV en een vaccinatiebewijs dat per keer moet worden afgestempeld. De oproep voor de derde vaccinatie wordt later verzonden.


Nadat de oproep verstuurd is, wordt een speciaal telefoonnummer voor de HPV campagne actief: 038-4281 429 en een apart e-mailadres hpv@ggdijsselland.nl. Daarnaast is er een landelijk, gratis informatienummer 0800-3018051 beschikbaar. Meer informatie over HPV is te vinden op de site van het RIVM www.rivm.nl/hpv, www.prikenbescherm.nl en www.rpv.nl en vanaf 10 februari op www.ggdijsselland.nl.

Artikel delen:

Reageer