Voorbeschouwing PEC Zwolle – Go Ahead Eagles

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Go Ahead Eagles

Zwolle – Met de IJsselderby staat er zondagmiddag een prachtige wedstrijd op het menu. PEC Zwolle ontvangt in het eigen MAC3PARK stadion Go Ahead Eagles. De Zwollenaren hebben ieder punt keihard nodig om degradatie af te wenden. Bovendien hebben de Blauwvingers nog wat goed te maken na de verloren derby eerder dit seizoen.

In die wedstrijd ging PEC Zwolle met 1-0 onderuit. Het was de wedstrijd waarin Elikia Mbinga zijn debuut maakte en Chardi Landu en Slobodan Tedic de andere twee aanvallers waren. In het centrum stonden Siemen Voet en de inmiddels al lange tijd geblesseerde Sam Kersten. Hoewel PEC Zwolle in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam het eerst punt pakte, werden er voor de winter te weinig overwinningen geboekt.

Na de winterstop is alles echter anders. Onder de huidige trainer/coach Dick Schreuder heeft PEC Zwolle een metamorfose ondergaan en voetbalt het fris, aanvallend voetbal waarbij ook de beloning in punten volgde. Nog altijd staat Zwolle onderaan, zeker na de nipte nederlagen tegen Feyenoord (1-2) en FC Twente (1-0), maar de zestiende en zelfs vijftiende plaats zijn dichterbij dan ooit. Om daar te komen heeft PEC Zwolle nog een flink aantal punten nodig en de eerste drie dient het zondagmiddag binnen te halen.

Dat de IJsselderby in beide kampen de wedstrijd van het jaar is, moge duidelijk zijn. Toch zijn de belangen van PEC Zwolle vele malen groter. Immers, puntverlies in deze fase van de competitie kunnen de Blauwvingers zich niet permitteren. Dat geldt niet voor Go Ahead Eagles, maar ook de bezoekers willen het totaal van dertig punten nog verder opvoeren om de veilige haven binnen te drijven. Go Ahead Eagles baarde dit seizoen vooral opzien tegen lijstaanvoerder Ajax, door uit een punt te pakken en thuis zelfs te winnen. In dat opzicht leek het seizoen veel weg te hebben van dat van PEC Zwolle uit het seizoen 2013/2014. Toen snoepten de Zwollenaren onder meer punten af van PSV en Feyenoord en wist het in een zinderende bekerfinale Ajax met 5-1 te verslaan. Die bekerfinaledroom had met in Deventer ook, maar die spatte in de halve finale ondanks een 1-0 voorsprong vlak voor rust uiteen. PSV scoorde en daarna werd de Deventer ploeg teruggebracht tot een tiental. Na rust was PSV heer en meester, waardoor niet Go Ahead maar PSV het in de finale mag opnemen tegen Ajax.

Voor Mees de Wit wordt het zijn allereerste IJsselderby. De wedstrijd waar de opkomende back al maanden reikhalzend naar uitkijkt. De vorige moest De Wit namelijk missen door een breuk in zijn hand. Die liep de speler in de week voor de derby op tegen Ajax. Hoewel De Wit zelf nog wel met gips wilde voetballen, bleek dit toch geen haalbare kaart en ging er voor hem een streep door de wedstrijd. Voor wie ditmaal ook een streep door de wedstrijd gaat is Mustafa Saymak. Na een ongelukkig duel met FC Twente-doelman Lars Unnerstall raakte de middenvelder, die in het verleden al eens schitterend scoorde thuis tegen Go Ahead, geblesseerd.

Volgens trainer/coach Dick Schreuder heerst er een goede, gezonde spanning in de selectie. ,,In de selectie en staf zitten veel mensen met derby-ervaring, die weten wat er zondag gevraagd wordt en dat overbrengen op de anderen. Sinds ik in Zwolle trainer ben moeten we elke week winnen, dus ook dit weekend. Druk staat er hier al het hele seizoen op, dat is niet nieuw. We gaan zondag vol voor een driepunter.”

De leiding van de IJsselderby is in handen van scheidsrechter Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters zijn Hessel Steegstra en Jan de Vries. Official is Nick Smit. De VAR is Richard Martens die op zijn beurt bijgestaan wordt door Dave Goossens.

Artikel delen: