Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Regen en een stevige zuidwestenwind

Zwolle – Maandagochtend is het grijs boven Zwolle. Het begint licht te regenen en die regen wordt in de loop van de ochtend sterker. De bewolking is dik en in de middag en avond kan het flink doorplenzen. Een etmaalhoeveelheid van 15 tot 20 liter per vierkante meter wordt berekend.

Met de regen stroomt iets zachtere lucht binnen. ‘s Morgens beginnen we met ongeveer 4 graden op de thermometer. Gedurende de dag verdubbelt de temperatuur naar 8 graden, een maximum dat in de avond wordt bereikt. De temperatuurstijging valt niet erg op want er staat veel wind vanuit het zuidwesten. In de ochtend matig, kracht 4, rond het middaguur aantrekkend naar kracht 5, een vrij krachtige wind. In de avond en nacht neemt de wind af en draait naar west tot noordwest.

Regen en wind worden veroorzaakt door het frontensysteem van een lagedrukgebied dat met het centrum over Zuid-Scandinavië naar het oosten trekt. Ook in de nacht naar dinsdag schuiven achter het lagedrukgebied regenzones over Zwolle.

Dinsdag zijn we nog niet van de nattigheid af. Er is grote kans op buien. De zon zit verborgen achter een overmacht aan grijze wolken. Het is onrustig weer, de wind blaast met kracht 4 uit het westen tot noordwesten. Het kwik stijgt naar ongeveer 11 graden.

Woensdag tot en met vrijdag houdt het wisselvallige en winderige weer aan. De zon breekt af en toe door, maar de temperatuur duikt onder het gemiddelde voor begin april. Nachtvorst wordt niet berekend. Donderdag is er kans op een krachtige noordwestenwind, kracht 6.

Artikel delen: