Bert van Gaasbeek zegt Ambelt vaarwel

Zwolle – De afgelopen week bereikte directeur van de Ambulante Dienstverlening van de Ambelt, Bert van Gaasbeek uit Windesheim, een mijlpaal: na dertig Ambelt-jaren verliet hij de Ambelt om met FPU te gaan.

Met de invoering van de indicatiecriteria om toegelaten te worden tot het speciaal onderwijs konden ouders en leerlingen ook kiezen om met behulp van het zogenaamde rugzakje in het regulier onderwijs te blijven. Deze scholen en deze leerlingen krijgen dan ondersteuning van gespecialiseerde leerkrachten : de Ambulant Begeleiders. Voor Regionaal Expertise Centrum de Ambelt is Bert de motor geweest bij het opzetten van de Ambulante Dienstverlening en de uitvoering daarvan. Vanaf 2003 groeide deze dienst van 2 naar 100 Ambulant Begeleiders in 2009. Bert kijkt met een zekere trots terug op zijn vijf jaar bij de Ambulante Dienstverlening. Hij noemt de Ambulant Begeleiders “de schakels naar passend onderwijs”.

Expertise

Bert gaat de dienst enorm missen. “Het zijn een stel prachtige deskundige mensen die met beide benen op de grond staan. Iedereen heeft keihard gewerkt om deze dienst te kunnen opbouwen. De expertise is enorm en daar wordt ook aldoor aan gewerkt”. Bert noemt opleiding, bijscholing, nascholing en intervisie ‘de kurken waar je als Ambulant Begeleider op drijft’. Vooral de wekelijkse intervisie is van groot belang. Bert: “Periodiek met elkaar overleggen over moeilijkheden, casussen, etc. Het in vertrouwen uitwisselen van elke mogelijke ervaring: daar wordt je pas wijs van!”.

Groei

De jaren bij de dienst zijn voor Bert voorbij gevlogen. “Niemand had voorzien dat de leerling-gebonden financiering (het rugzakje)  in 2003 zo’n vlucht zou nemen”, vertelt Bert. Er waren in een mum van tijd ontzettend veel mensen die dit aanvroegen en die hierin begeleid moesten worden. Op de dag van vandaag worden er 1800 leerlingen Ambulant Begeleid door de Ambulante Dienstverlening van de Ambelt. Bijna net zoveel leerlingen als de ruim 2000 leerlingen die één van de locaties van de Ambelt bezoeken.

Afscheidsreceptie en cadeaus

Ter ere van zijn afscheid was er afgelopen vrijdagmiddag een afscheidsreceptie inclusief een productmarkt met, door de Ambulant Begeleiders, ontwikkelde producten en diensten; veelal gevisualiseerd spelmateriaal voor kinderen en jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum. Dit materiaal wordt op diverse scholen gebruikt (van primair onderwijs tot en met het mbo).

Over de rode loper werd Bert samen met zijn familie naar de ontmoetingsruimte van de Ambelt-hoofdlocatie in Zwolle geleid. Hoewel ‘Ambelt-cabaret’-groep ‘Kop&Schoteltje’ eigenlijk definitief gestopt was in 2008, verzorgden de leden speciaal voor Bert nog een laatste optreden. Dit bestond uit verschillende liederen en sketches.

Bert ontving vele cadeaus, waaronder één bijzonder cadeau waardoor zijn herinneringen aan de Ambelt levend kunnen blijven. Het betrof een boek met 51 bijzondere verhalen/ervaringen van de Ambulant Begeleiders.

Loopbaan

Voordat Bert directeur van de Ambulante Dienstverlening was, was hij 20 jaar adjunct-directeur, samen met Rob van Luyn (huidig lid van het College van Bestuur)  en was hij belast met de pedagogische didactische zorg. Bert: “Ik was toen nauw betrokken bij het onderwijs en kende alle kinderen”. Tevens had Bert een kernfunctie bij de commissie van onderzoek (i.v.m. de toelating van leerlingen) en had hij een belangrijke rol richting ouders. Destijds was er een commissie van toelating die verbonden was aan de school en  moest beoordelen of de problematiek ernstig genoeg was om toegelaten te worden. Bert: “Het was een ontzettende afwisselende en boeiende tijd”.

De Ambulante Dienstverlening

De Ambulante Dienstverlening is een onderdeel van de Ambelt en bestaat uit ongeveer 100 ambulant begeleiders. De ambulant begeleider is een gespecialiseerde leerkracht en helpt leerlingen die in het reguliere onderwijs verblijven. De leerkracht heeft veel kennis en ervaring als het gaat om leerlingen met ontwikkelings-, gedrags- en psychische problemen. Bijvoorbeeld PDD-Nos, het Syndroom van Asperger of ADHD. De Ambulant Begeleider is actief in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.

De Ambelt

Orthopedagogisch Centrum de Ambelt verzorgt cluster-4-onderwijs op ruim 30 locaties in Drenthe, Gelderland en Overijssel. Cluster-4-leerlingen zijn leerlingen met gedrags- en jeugdpsychiatrische problemen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Bert van Gaasbeek zegt Ambelt vaarwel”

  1. Bert van Gaasbeekt zegt Ambelt vaarwel
    Zo pap,

    Je bent zelfs doorgedrongen tot de nieuwsportal van de stad Zwolle, als je nu geen BZ-er bent dan weet ik het ook niet meer.

    Groet

    Je zoon.

Reacties zijn gesloten.