Aernoud Hoogendijk - Foto: De Ambelt
Aernoud Hoogendijk
Foto: De Ambelt

Excuses voor tientallen jaren wanpraktijken in de Ambelt Zwolle

Zwolle – Drie oud-leerlingen van de school voor speciaal onderwijs de Ambelt in Zwolle hebben contact gezocht met de school omdat zij geweld, vernedering of misbruik hebben meegemaakt toen ze op de school zaten in de jaren zeventig, tachtig en begin jaren negentig.

Aernoud Hoogendijk, sinds 2017 algemeen directeur van de Ambelt, biedt excuses aan aan oud-leerlingen die geleden hebben onder deze onveilige situatie op de school. In een verklaring zegt hij dat de oud-leerlingen contact met hem hebben gezocht omdat zij te maken hebben gehad met wanpraktijken toen zij op de school in Zwolle zaten. “Ik ben geschrokken van de verhalen van oud-leerlingen die naar mij toe kwamen. Het spijt mij oprecht dat leerlingen dit binnen onze school hebben moeten meemaken.”

Hoogendijk: “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik heb de oud-leerlingen namens de Ambelt excuses aangeboden. School moet een plek zijn waar je je veilig voelt en alle medewerkers van de Ambelt zetten zich iedere dag in voor een veilig schoolklimaat. Aan veiligheid wordt veel aandacht besteed tijdens de lessen en andere leermomenten op school. Uit het jaarlijks onderzoek naar sociale veiligheid en uit het tevredenheidsonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd, blijkt dat leerlingen zich veilig voelen op school. Daar zijn we trots op. De personen waar de oud-leerlingen over spreken, zijn niet meer verbonden aan de Ambelt.”

De Ambelt wil oud-leerlingen die een onveilige situatie hebben ervaren, de gelegenheid geven om in een vertrouwelijk gesprek hun verhaal te doen. Directeur Hoogendijk roept hiertoe op in een speciale videoboodschap.

Via e-mailadres meldpunt@ambelt.nl en telefoonnummer 038 – 454 1995 kunnen oud-leerlingen die behoefte hebben aan een gesprek contact opnemen met de school. Bij deze gesprekken zijn externe vertrouwenspersonen aanwezig.

Artikel delen: