Levensgrote poppen in nieuwe Nederlandse opera

Zwolle –  SchatKamerOpera en Theater Gnaffel, twee theatergezelschappen uit Zwolle, geven alvast een voorproefje op hun voorstelling voor het KamerOperaFestival dat van 17 tot en met 26 april plaatsvindt. Op zondagavond 15 februari om 20.00 uur in Theater Odeon presenteren zij een fragment uit de gloednieuwe Nederlandse opera ‘Wie is Mignon’. Ook vertellen componist, dramaturg, poppenspeler, librettist en regisseur over hun drang tot het maken van deze voorstelling.

De twee Zwolse theatergroepen Theater Gnaffel en SchatKamerOpera werken samen aan de opera: ‘Wie is Mignon?’. Een Nederlandse opera gebaseerd op de Mignonliederencyclus van Hugo Wolf en de roman ‘Wilhelm Meisters Lehrjahre’ van Goethe.

SchatKamerOpera is gevraagd om na de succesvolle locatieproducties ‘Opera op de fiets'(2005) en ‘Tot ikzelf verdwijn…’ (2007) opnieuw een voorstelling te maken voor het festival. Theatermaker Rata Kloppenburg wil een breder publiek bereiken dan enkel de gangbare operabezoekers door opera dichtbij de mensen te brengen in hun eigen taal. In samenwerking met het jeugdtheatergezelschap Gnaffel maakt ze intiem en aards theater dat onverbloemd en met humor vertelt over grote levensthema’s.

Het Zwolse stadsgezelschap Theater Gnaffel maakt voorstellingen waarin mensgrote poppen tot leven komen en ontving voor haar werk in 2008 de prestigieuze prijs de Gouden Krekel. Gnaffel koestert al langer de wens om de magie van theater met poppen te combineren met de intimiteit en verbeeldingskracht van opera.  

Theater in Theater

‘Wie is Mignon’ gaat over Willem Meester, een bevlogen jonge man die in het maken van theater zijn roeping denkt te hebben gevonden. Hij sluit zich aan bij het gezelschap van Boris, een jonge acteur die iets teveel van makkelijk scoren houdt, en de  levenslustige Philine die voor alles een beetje maar voor liefde heel veel talent heeft. Willem ontfermt zich over Mignon, het jongensachtige meisje met zwakke gezondheid. Ook zorgt hij dat de Oude Man, die prachtig kan zingen maar niet helemaal toerekeningsvatbaar is, mag blijven. Maar zijn goede bedoelingen leiden enkel tot verwarring en dwaalwegen. Willem is eigenlijk steeds op zoek naar zichzelf. Wie hij is en wat hij wil zijn. Ogenschijnlijk een onmogelijke speurtocht. 

compositie: Hugo Wolf en Steven Faber · libretto: Alice Zwolschen · regie: Rata Kloppenburg · dramaturgie: Aafke de Jong · poppenspel en bariton: Elout Hol · sopraan en poppenspel: Heleen Koele · sopraan: Nicole Fiselier · bas-bariton: Charles van Tassel · piano: Steven Faber · contrabas: Huub van de Velde · (bas)klarinet: Gerard Zuyderhoff 

Voorproefje op de opera

Voor iedereen die wil weten waarom zangeres Heleen Koele zo nodig met poppen moet spelen en waarom poppenspeler Elout Hol denkt dat hij kan zingen, is er een voorproefje op ‘Wie is Mignon’. Dit vindt plaats op zondag 15 februari om 20.00 uur in Theater Odeon te Zwolle. De toegang is gratis maar reserveren noodzakelijk. Dit kan door een email te sturen naar info@gnaffel.nl  


 

Artikel delen:

Reageer