Veiligheidsregio IJsselland geeft brandweerauto’s aan Oekraïne - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Veiligheidsregio IJsselland geeft brandweerauto’s aan Oekraïne

Zwolle – Veiligheidsregio IJsselland schenkt twee brandweerauto’s aan Oekraïne. Directeur veiligheidsregio en commandant brandweer Arjan Mengerink overhandigde de sleutels van twee tankautospuiten aan zijn collega Jan ten Berge.

Beide brandweerauto’s worden vervoerd naar Oekraïne om de brandweermensen daar te helpen. De brandweerposten in IJsselland deden half maart al diverse donaties van materieel. Onder andere via de Federation of European Fire Officers (FEU), werd gedeeld dat er inmiddels veel brandweerkazernes zijn verwoest. Brandweermensen zijn gewond of omgekomen en het tekort aan materieel en voertuigen blijft.

Onder andere vanuit de regio IJsselland gaan daarom twee volledig bepakte tankautospuiten richting Oekraïne. Arjan Mengerink: “Als brandweercollega’s zijn we er voor elkaar, ook als het heel erg moeilijk wordt. Het is een fijne gedachte dat deze voertuigen daar ingezet worden waar de nood hoog is. Ons bestuur stemde unaniem in met de donatie van deze voertuigen.”

De beide tankautospuiten komen uit de repressieve organisatie van de brandweer en zijn onlangs vervangen. Ze zijn financieel afgeschreven maar technisch al die jaren goed onderhouden waardoor ze nog waardevol kunnen zijn in Oekraïne, aldus Veiligheidsregio IJsselland.

De brandweerauto’s zijn uitgerust met materieel, zoals slangen en gereedschap, om direct te gebruiken. Nadat post Zwolle alle striping verwijderde, maakte team Beheer & Techniek de wagens verder klaar voor de donatie. Vrijwillig bevelvoerder Jan ten Berge uit IJsselmuiden verzorgt het vervoer. Eerder al begeleidde hij vier gevulde trailers richting de grens met Hongarije.

“Zaterdagochtend heb ik al doorgegeven aan ons contact in Kiev dat de voertuigen 4 mei beschikbaar zijn. Het was stil aan de lijn. Daarna werden we uitvoerig bedankt. Samen met onder andere FEU en Brandweer zonder Grenzen kunnen we samen snel handelen. We vertrekken maandagmorgen 2 mei met in totaal vijf tankautospuiten, één autoladder en een personenbus met motorspuitaanhanger.” De reis van Jan ten Berge is te volgen via de Facebookpagina van Brandweer IJsselmuiden.

Foto's 2
Veiligheidsregio IJsselland geeft brandweerauto’s aan Oekraïne - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Artikel delen: