Andere route Carnavalsoptocht Zwolle

Zwolle – De feestelijke optocht is één van de jaarlijkse hoogtepunten van het Sassendonkse carnaval. Op veel plaatsen staan de mensen rijendik aan de stoeprand om de optocht te zien. Zo laten we veel Zwollenaren zien hoe creatief en kleurrijk carnaval is. Al vele jaren volgt de optocht een min of meer vaste route door de stad. Dit jaar ziet de organisatie zich genoodzaakt die route te wijzigen.

Vorig jaar werd de organisatie geconfronteerd met eis van de gemeente om veiligheidsmaatregelen te treffen in verband met ambulancevervoer naar de Isala kliniek locatie de Wezenlanden. Hierdoor moest een gedeelte van het Groot Wezenland en Burgemeester van Royensingel tot aan de Nieuwe Havenbrug aan beide zijden voorzien worden van dranghekken. Ook moest op iedere kruising of oversteek geoefende verkeersregelaars aanwezig zijn. Dit jaar werd de organisatie tijdens het Gemeentelijke Evenementen Overleg Zwolle bovendien geconfronteerd met een klacht, dat het parkeerdek op het Eiland enkele uren door de optocht niet te verlaten of te bereiken was. Dit heeft ertoe geleid dat er nog eens kritisch naar de route is gekeken. Ook omdat de Burgemeester van Royensingel altijd al een rustig stuk in de route was heeft men gemeend dit stuk te moeten laten vervallen en de binnenstad in te gaan via de Sassenpoortenbrug. Hierdoor trekt de Sassendonkse carnavalsoptocht op zaterdag 21 februari in tegengestelde richting door de stad.

De route in de binnenstad gaat dan van de  Sassenpoortenbrug via, Wilhelminasingel, Terpelkwijkstraat, Gasthuisplein en Oude vismarkt naar de Grote Markt.

Het is de bedoeling dat hier door de stadsprins Prins Kobus I, burgemeester Henk Jan Meijer en leden van het college van B&W het defilé wordt afgenomen. Hierna gaat de optocht verder via de Luttekestraat naar de Nieuwehavenbrug, alwaar de stoet wordt ontbonden. Doordat het defilé plaats vindt op de Grote Markt ontstaat er ruimte op het Gasthuisplein voor publiek dat normaal altijd op de Burgemeester van Royensingel stond te kijken. Bovendien wordt een veiligheidsprobleem opgelost op de Van Royensingel en kan de parkeergarage op het Eiland zonder hindernissen gebruikt worden. Wel jammer is dat daardoor een locatie als de Brink nu niet wordt aangedaan. Daar is in de afgelopen jaren rond Stroomberg een mooi feestje ontstaan. Maar veiligheid en bereikbaarheid wogen in de afweging zwaarder.

De volledige route:

Start: Wethouder Alferinkweg, Hortensiastraat, Assendorperstraat, Groot Wezenland, Sassenpoortenbrug, Wilhelminasingel, Terpelkwijkstraat, Gasthuisplein, Oude Vismarkt, Grote Markt, Luttekestraat, Nieuwe Havenbrug.

De Grote Sassendonkse Optocht is elk jaar weer een hoogtepunt in het Sassendonkse carnaval. Vele groepen en verenigingen laten zich van hun mooiste kant zien en worden beoordeeld door een vakkundige jury. De groepen strijden om de eer en de prijzen in vier categorieën:

 • Groepen tot 3 personen (hoofdprijs € 125,- en een wisselbokaal)
 • Loopgroepen met meer dan drie personen (hoofdprijs € 250,-)
 • Groepen met wagens (hoofdprijs € 250,-)
 • Carnavalsverenigingen (hoofdprijs € 300,-)

Daarnaast zal ook dit jaar weer de Loeigoedtrofee uitgereikt worden. Deze trofee wordt uitgereikt aan die groep waarbinnen kinderen een grote rol spelen. Het is een stimuleringsprijs voor het kindercarnaval.

Elk jaar is het weer spannend wat het resultaat is van de hersenspinsels van de creatieven , van de noeste arbeid van de bouwers en het gezwoeg van de naaisters. Aan de jury (ook dit jaar heeft de Commissie Optocht weer een professionele jury weten samen te stellen) de zware taak om het een en ander te beoordelen.

Elk jaar is het weer een hele klus om goede korpsen en muziekgroepen naar Zwolle te halen. Het is het streven van de Commissie Optocht om groepen met een zo hoog mogelijk muzikaal niveau mee te laten lopen.

Welke muziekgroepen en korpsen mee zullen lopen moet u zelf maar komen bekijken. Houd u dan wel uw Euro klaar, want ook dit jaar zal er weer gecollecteerd worden voor de muziek.

Deelnemers kunnen zich opgeven via de websites www.eileuvers.nl en www.sassendonk.nl. Opgave kan ook bij Jisk Cnossen, Fluessen 84,  8032ML Zwolle .  Mail cnossen5@zonnet.nl

Net als vorig jaar, kan ook dit jaar het publiek van de carnavalsoptocht via een SMS-je aangeven welke deelnemer de Publieksprijs moet krijgen.

De organiserende cv De Eileuvers is van mening dat je in de huidige tijd er niet meer aan ontkomt, om het publiek een woordje mee te laten spreken. Dat kan ook dit jaar weer door tijdens de optocht een SMS – je met daarin het favoriete optochtnummer te sturen naar het daarvoor opengestelde nummer. Direct na afloop van de optocht zullen de stemmen geteld worden en tijdens de prijsuitreiking (18.00 uur in De Tent) zal bekend worden gemaakt wie het publiek als winnaar heeft aangewezen.

Onder het deelnemende publiek zal ook een prijs verloot worden.

Het nummer voor de sms-actie: 4414

Artikel delen:
Reacties 17
 1. EInde van de Carnavalsoptocht
  Erg jammer dat commercie (lees parkeergarage) gaat voor vertier voor velen, of is dit inmiddels typerend voor ons gemeentelijke bestel? Van de 52 zaterdagen in het jaar valt er voor de parkeergarage ‘Eiland’ één zaterdag 3 uur omzet weg… zou het niet kunnen zijn dat de mensen die daar geparkeerd hebben naar de optocht staan te kijken? Vreemd temeer dat de eigenaar van deze parkeergarage een bedrijf uit Maatstricht blijkt te zijn genaamd Qpark. In Maasticht kennen ze toch ook een beetje carnaval?
  Weet je wat? Volgend jaar maar helemaal geen optocht meer want als andere ondernemers gelezen hebben dat als je klaagt over de carnavalsoptocht er vanzelf een oplossing komt is het hek van de spreekwoordelijke dam! >:( :'(


  ⚠️ Meld

 2. @ Gijs-jan

  kun je je ook voorstellen dat er misschien andere mensen zijn die geklaagt hebben? Het zijn vaak de bezoekers aan de stad die niet houden van de optocht die hierover klagen.


  ⚠️ Meld

 3. Het zou misschien ook een goed idee zijn om meer bussen vanuit Stadshagen te laten rijden op deze zaterdagmiddag….de bussen zijn elk jaar afgeladen vol en moeten noodgedwongen doorrijden en dat is toch sneu voor de mensen die dan de optocht missen…


  ⚠️ Meld

 4. Zo’n optocht past niet meer in het centrum!
  Mensen moeten vrij baan hebben, stel dat je plotseling onwel wordt etc. Nog Gijs dan hoop ik niet dat jij dat bent.


  ⚠️ Meld

 5. Een traditie is een gewoonte die vaak al jaren, eeuwen of millennia leeft onder een bepaald volk of een bepaalde bevolkingsgroep.

  Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van de Eileuver op de Grote Markt, de aankomst van de Stadsprins op het station, de brugact op de Nieuwe Havenbrug, de sleuteloverdracht op het stadhuis, Concours d’ Ouwe’oer op zondagmorgen, de Kiek op wie liek ie kompetiesie op zondagavond, het carnavalsconcert op de maandagmorgen en de optocht kijken bij Stroomberg!!!

  Goede tradities moeten in ere gehouden worden en in dat rijtje hoort Stroomberg zeker thuis!!!  ⚠️ Meld

 6. Onwijs jammurrrrr
  Baluhhhh! Dat was nou altijd so gesellie bij De Stroomberg!! Jammer hoor……drukt de pret wel een beetje….. altijd een lekkere inkopper daar. :'(


  ⚠️ Meld

 7. Anja,

  er zijn goddank al heel veel tradities opgedoekt!

  op zondag naar de kerk
  op zondag je nette kleren aan
  op zondag naar opoe en opa
  op zondag niet autorijden
  op zondag niet spelen
  buiten de zondag zijn er nog genoeg
  vul maar in

  op zondag niet uitgaan
  op zondag


  ⚠️ Meld

 8. Aan Kaatje
  Volgens ben jij anti carnaval??
  Het is al sinds jaar en dag dat de optocht door het centrum gaat, en er zijn door de jaren heen al heel wat routes ingekort.
  En de optocht hoort gewoon langs Stroomberg te gaan.

  Er blijft zo weinig van de optocht over. Helaas dat er altijd mensen zijn die klagen over die ene dag in het jaar!!


  ⚠️ Meld

 9. Optocht
  @ Kaatje
  Hoe gaat dat dan met de volgende publieksevenementen:
  – Halve Marathonfestival
  – Peperbus Profspektakel
  Dan worden er geen mensen onwel? En kan wel de binnenstad afgeloten worden?

  En betreft het klagen van ‘andere mensen’ zoals je dat stelt: er zijn 51 zaterdag in het jaar dat er geen Carnaval is… beetje bekrompen gedachte van jezelf vind je niet?


  ⚠️ Meld

 10. optocht carnaval
  wat een gezur over de op tocht hy hoort er ge woon by elk jaar erg tof lid eiluvers voor al als zon bedryf uit zuid limburg komt dan zouden ze dat moeten begreipen groen en wel door gaan


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.