Windesheim Worldwise Conferentie

Zwolle – In de week van 2 t/m 6 maart komen buitenlandse gasten uit twaalf verschillende landen naar Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle voor de internationale Windesheim Worldwise Conferentie. Studenten van de Lerarenopleidingen Basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs maken tijdens deze projectweek kennis met het buitenlandse onderwijs. Windesheim organiseert de Windesheim Worldwise Conferentie in samenwerking met Stichting Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs en Stichting Oikos.

Het thema is ‘Passie voor onderwijs’. Na de opening op maandag krijgen de studenten les van een gastdocent uit het buitenland. Daarna gaan ze aan de slag met een opdracht over het thema. Deze opdracht moet de studenten bewust maken van hun eigen passie in het onderwijs. Ze kijken naar factoren die die passie kunnen belemmeren of juist stimuleren en ze vertalen dit in een concreet plan van aanpak. Dinsdag en woensdag staan in het teken van verschillende workshops over het bouwen van scholen in ontwikkelingslanden, intercultureel onderwijs en duurzame ontwikkeling.

Ook zijn er diverse culturele activiteiten, zoals Indiaas dansen, waterpijp roken en stroopwafels eten. De internationale projectweek eindigt met een gezamenlijk Hollands ontbijt, in gezelschap van een wethouder van de gemeente Zwolle. Daarnaast presenteren de studenten hun opdrachten aan een jury, met daarin cabaretière Sara Kroos. De Zwolse Panters sluiten de Windesheim Worldwise Conferentie muzikaal af.

De twaalf buitenlandse gasten komen uit Bangladesh, Ethiopië, India, Indonesië, Gambia, Kenia, Malawi, Nigeria, Peru, Senegal, Zuid-Afrika en Oeganda. Voor hen begint de conferentie al op vrijdag 27 februari met een rondleiding op Windesheim. Op zaterdag 28 februari brengen ze een bezoek aan Urk en Enkhuizen. Tijdens de conferentie bezoeken ze drie typen onderwijs in Zwolle: basisschool de Wendakker, ROC de Groene Welle en voortgezet onderwijs school Carolus Clusius. Een aantal docenten van Windesheim is gastgezin voor de buitenlandse gasten.

De Windesheim Worldwise Conferentie is de enige in haar soort. Het samenbrengen van verschillende opleidingen, culturen en activiteiten op deze schaal is bij geen andere hogeschool in Nederland te vinden.

 

Artikel delen: