Sociale recherche spoort tonnen aan fraude op

Zwolle – De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal € 427.600,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Een kwart hiervan wordt teruggevorderd van drie vrouwen die hun werkzaamheden bij een Zwolse sexclub niet aan hun uitkeringsinstanties hadden gemeld. Nog eens tien uitkeringen zijn stopgezet naar aanleiding van huisbezoeken. Drie uitkeringen zijn aangepast vanwege een onjuiste woonsituatie. Dertien mensen verschijnen binnenkort voor de rechter omdat zij elk voor meer dan € 6.000,- hebben gefraudeerd.

Samen met de sociale recherche van Deventer en de SIOD in Arnhem kwamen de sociaal rechercheurs drie prostituees op het spoor. De drie vrouwen bleken elk al langere tijd bij soms meerdere sexclubs te werken, zonder de uitkeringsinstanties hierover te informeren. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat zij ook het samenwonen met een partner verzwegen. Eén van de partners bleek zelfs een eigen bijstandsuitkering te ontvangen. Van de vrouwen en hun partners wordt in totaal ruim € 111.000,- teruggevorderd. Tegen de zes personen is proces verbaal opgemaakt.

Een 51 jarige vrouw en een 54 jarige man uit Zwolle worden verdacht van uitkeringsfraude over de periode april 2000 tot november 2008. De vrouw kreeg een bijstandsuitkering als alleenstaande ouder. Zij verzweeg echter dat haar ex-man bij haar woonde. Een bedrag van ruim € 87.000,- wordt van het stel teruggevorderd. Daarnaast is er proces-verbaal opgemaakt.

Ook een 61-jarige vrouw kreeg bijstand uitgekeerd en verzweeg dat zij samenwoonde. Haar één jaar oudere echtgenoot had bovendien een betaalde baan. Hierdoor ontving het stel ten onrechte ruim € 11.800,-. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Tegen beide personen is proces-verbaal opgemaakt.

Een 50 jarige vrouw en haar 43 jarige man ontvingen een uitkering, maar onderzoek bracht twee flinke bankrekeningen aan het licht. De gehele uitkering, een bedrag van bijna € 59.000,-, wordt van het echtpaar teruggevorderd. Er is proces verbaal opgemaakt.

Een 71-jarige inwoner van Zwolle ontving een bijstandsuitkering, maar had de sociale dienst niet verteld een huis in het buitenland te bezitten. Hierdoor ontving de man ten onrechte ruim € 14.000,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van man teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

Een 35-jarige man en 31-jarige vrouw uit Zwolle ontvingen samen een bijstandsuitkering, terwijl de man als zelfstandige zwart werkte. Ook een 33-jarige vrouw uit Zwolle ontving bijstand en verzweeg dat zij samenwoonde met haar ex-man. De man had een eigen inkomen, de vrouw werkte zwart. Van beide koppels wordt € 49.700,- respectievelijk € 45.800,- teruggevorderd. Er is proces verbaal opgemaakt.

Door bestanden met elkaar te koppelen bleken meerdere Zwollenaren een betaalde baan te hebben naast hun uitkering. Zij fraudeerden voor in totaal € 42.200,-. Een vijftal personen bleek hun detentie te verzwijgen. Zij moeten een bedrag van ruim € 1.560,- terugbetalen.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Volgens mij gaat het hier niet meer over “Oeps even iets vergeten door te geven” maar echt over structureel frauderen.
  Dan ben ik blij dat mijn belastinggeld daar niet meer terecht komt!


  ⚠️ Meld

 2. Prima zaak dit, raak mensen waar ze het het hardst voelen: in hun portemonnee. Of ben ik nu een linkse rakker met een Willem Luchtstandpunt? 🙂 Trouwens over belastinggeld: die ABN-managers die nu dubbele bonussen krijgen betalen wij ook met zijn allen. Jammer dat daar geen financiele recherche opgezet kan worden.


  ⚠️ Meld

 3. het is een schande dat het mogelijk is. de situatie van deze mensen wordt eens per maand gescreend door dikbetaalde sociaal werkers. die denken alleen aan hun eigen centen


  ⚠️ Meld

 4. zo weer een paar werkelozen er bij 😉
  deze mensen stoppen met hun WERK zaamheden
  vragen een uitkering aan ,om dan hun schuld aftelossen ,, 😛
  en dat lukt niet!!! schuldsanering klaar cirkel is weer rond .en maar weer op nieuw beginnen 😉


  ⚠️ Meld

 5. Sociale recherche spoort tonnen aan fraude op
  Ja, en nu even het zwarte geld circuit bij de rijke mensen controleren en dat levert miljoenen op in plaats van tonnen!


  ⚠️ Meld

 6. En pas op als de sociaal recherche bij je aan de deur komt om iets te weten te komen over bepaalde mensen in je buurt. Als de persoon in questie een advocaat inschakelt met de vraag wie hem onder andere heeft verlinkt bij ook jij de klos. Er is geen bescherming voor klokkenluiders.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.