Schatkamer Zwolle met vintage producten en circulair design

Interieur Schatkamer
Foto: WaardeRing

Zwolle – De Schatkamer bij Kringloop Zwolle blijkt amper twee maanden na opening al een groot succes. Veel mensen weten de lifestylewinkel aan de Veerallee te vinden met zijn unieke, refurbished producten en tweedehands designartikelen.

“De omzet is vanaf het prille begin al vier keer groter dan ik van te voren had ingeschat,” aldus bedrijfsleider Erik Hakvoort. Je kijkt je ogen uit in de Schatkamer Zwolle. Beeldjes, vintage lampen, bijzondere objecten en designartikelen met een verhaal. Behalve vintage en brocante vind je hier ook objecten die met duurzame passie en veel ambachtelijke kennis van zaken uit afgedankte spullen en materialen zijn gemaakt door kleine ondernemers uit de regio.

Armbanden van fietsbanden, tassen en artikelen uit afgedankte spijkerbroeken en leer. Unieke sieraden en kandelaars gemaakt uit afgedankte materialen. Nieuwe kaarsen uit oud kaarsvet. Allemaal artikelen met een verhaal, die met duurzame passie en veel ambachtelijke kennis van zaken uit afgedankte spullen en materialen zijn gemaakt door kleine ondernemers uit de regio.

“De Schatkamer ziet er geweldig uit,” verklaart Erik het succes. “Dat is geheel te danken aan de mensen die het pand met veel kennis van zaken hebben aangekleed en ingericht.” Daarnaast is het publiek toe aan een winkel als de Schatkamer. “Mensen worden duurzamer. Het besef groeit dat grondstoffen uitgeput raken en dat we een omslag moeten maken. Door de Schatkamer ontdekken mensen dat gebruikte spullen en van afgedankte materialen gemaakte nieuwe designartikelen van grote esthetische waarde kunnen zijn. Daarmee trekken we een nieuwe doelgroep aan.”

“Ons verhaal spreekt mensen aan,” zegt Erik. “Wij zijn geen doorgeefluik, wij denken goed na over hoe we afgedankte spullen en materialen een nieuw leven kunnen geven. Kijk, omzet is belangrijk om het allemaal te kunnen betalen. Duurzaamheid is gewoon een must. Maar het gaat mij juist ook om de mensen. Ik wil ruimte en kansen bieden aan mensen met rugzakjes, nieuwkomers, leerlingen, studenten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, noem maar op. Iedereen is welkom. En als de mensen zich prettig voelen op de werkplek, dan komen de ideeën en omzetten vanzelf.”

WaardeRing is een netwerk van partners in de regio Zwolle, die gaan voor circulariteit en inclusiviteit. Het was een van de dromen bij de start van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing: het openen van een lifestyle winkel in het centrum van Zwolle. Een speciale vestiging van Kringloop Zwolle dus, die publiek aantrekt dat niet standaard bij de kringloop komt. WaardeRing wil hiermee laten zien dat circulariteit het ‘nieuwe normaal’ is.

Sinds juni 2019 is er al een Schatkamer in het centrum van Ommen. “Inmiddels lopen zowel winkel als bijbehorende webshop www.schatkamer.com als een trein,” zegt Erik, die ook de Ommer Schatkamer onder zijn hoede heeft. Reden om het succes te prolongeren in Zwolle. “Het was de vraag of kringloop en lifestyle-gebeuren zo naast elkaar wel zou werken. Maar het loopt als een tierelier.”

De Schatkamer aan de Veerallee in Zwolle is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. “Wij zijn op zoek naar vrijwilligers, zodat we ook de rest van de week open kunnen,” zegt Erik.

Foto's 5
Bedrijfsleider Erik Hakvoort in de Zwolse Schatkamer - Foto: WaardeRing
Bedrijfsleider Erik Hakvoort in de Zwolse Schatkamer
Foto: WaardeRing
Interieur Schatkamer - Foto: WaardeRing
Interieur Schatkamer
Foto: WaardeRing
Tassen van Atelier Noggus. Vrijwilligers van Atelier Noggus maken deze van oude kleding en stoffen en leer van onverkoopbare banken uit de kringloopwinkel - Foto: WaardeRing
Tassen van Atelier Noggus. Vrijwilligers van Atelier Noggus maken deze van oude kleding en stoffen en leer van onverkoopbare banken uit de kringloopwinkel
Foto: WaardeRing
Kandelaars gemaakt door Hilda – made it with care van onverkoopbaar glaswerk - Foto: WaardeRing
Kandelaars gemaakt door Hilda – made it with care van onverkoopbaar glaswerk
Foto: WaardeRing
De Schatkamer staat vol met vintage schatten, zoals dit theeservies - Foto: WaardeRing
De Schatkamer staat vol met vintage schatten, zoals dit theeservies
Foto: WaardeRing

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)