Paardenspektakel Diff’rent bij manege Haerst

Zwolle Manege De Haerst organiseert op vrijdag 27 en zaterdag 28 februari een grote show met paarden, dans, muziek en acrobatiek onder de naam Diff’rent.

Op vrijdagavond wordt de live muziek verzorgd door Jan Vayne, die ook in 2005 samen met Herman Wientjes een succesvolle show neerzette. Lees verder voor een interview met Herman Wientjes over de organisatie van dit grote evenement.

Hoe is het idee voor deze show ontstaan?
‘Na het daverende succes van de show in februari 2005, leek het ons leuk om Zwolle weer eens te trakteren op een muzikaal en hippisch evenement. Daar heb je een stel fanatiekelingen voor nodig die erin geloven om het neer te zetten en natuurlijk de middelen om het te kunnen organiseren.’

Wat komt er allemaal bij kijken om dit evenement te organiseren?
‘Het is leuk om eens een kijkje te nemen achter de schermen en op onze bureaus om te zien wat er allemaal bij komt kijken om zo’n programma te realiseren. In 2005 was de voorbereidingstijd erg kort, maar we kregen de zaal vol, meer dan vol zelfs. Daarom hebben we nu het idee ontwikkeld om twee avondprogramma’s te doen. We hebben het dan eigenlijk over twee verschillende shows, die met heel veel medewerkers, nou ja, eigenlijk artiesten, wordt uitgevoerd.’

Vanaf de tekentafel
‘Eerst hebben we natuurlijk met de eigenaren overlegd hoe we het plan gaan uitvoeren. Dan voorzichtig op stal gepolst of zij het zien zitten. Sommigen hebben in 2005 ook meegedaan en zij gaan er met vol enthousiasme weer voor. Toen nog even met Jan Vayne bellen of hij eind februari een plekje heeft in zijn agenda en ook dat lukt! Ok, en dan nog bedenken wat we eind februari gaan doen. Aangezien wij grote musical- en filmgekken zijn, lijkt het ons een goed idee om bekende thema’s te vertolken met paarden, dans en nog veel meer.’

Wie doen er mee?
‘Dan alvast een overzichtje van de mensen die in ieder geval meewerken:
– Showtime Licht en Geluid. Zij waren na één telefoontje weer te porren voor dit evenement. Dus nu goed overleg over de mogelijkheden en de onmogelijkheden (die ik natuurlijk weer wil). Maar goed, er zal wel weer heel wat water door de IJssel gaan, voordat alles geregeld is, maar ook hun enthousiasme werkt aanstekelijk.
– Een stel Spaanse vrienden uit Alicante en Valencia (die ik daar les geef) zegt toe graag te komen, samen met een broer, die ik niet ken, maar die een hele goede toreador is en nee, we doen geen stierengevecht, maar we hebben wel weer een hele mooie flamencodanseres (of drie), waarmee vast wat moois kan ontstaan in de piste. Voor diegenen die de vorige show in 2005 hebben gezien: ik was de (dans)partner op een prachtige Lusitano. Wat een heerlijk moment, het begint vorm te krijgen!!!
– Andel Brenninckmeier die met haar Lusitano in de Prix St. Georges rijdt zegt ook toe èn heeft eventueel ook nog een paard waar haar vriend op rijdt die heel veel kan!
– Ilona Mens, die zelf Grand Prix rijdt, heeft ook nog goede herinneringen aan de vorige show en zegt direct: ‘Ik kom’!
– Zwolle heeft een heel bekende dansschool ‘Ria van Diffelen’ dus ook even bellen en ja, ook zij hadden wel zin in zoiets leuks. Samen met hen hebben we dus ook de naam bedacht voor de shows: Diff’rent!’

De muziek
‘Het leuke is, nu gaan vele nachtelijke uren zitten in de verschrikkelijk moeilijke muziekkeuze. Maar er is niets leukers dan ineens een idee … de volgende dag muziek aan, rijden en denken ‘wat kunnen we hiermee?’ Zo is er in 2008 voor Zwolle International een nummer ontstaan na een show van Sarah Brightman. We zaten daar en ineens gaat ze de lucht in, jurk met lange sleep. Leuk, maar ik zag daar een koepel met ruimte in om in te rijden, eh dat werd even klussen. Stof gekocht, 350 vierkante meter. Een stel fanatieke dames met naaimachine, die zich ‘s nachts de haren uit hun hoofd trokken, want waar waren ze aan begonnen. Maar de jurk was er!

Ik weet niet of jullie de balkonscène uit Evita nog kennen? Ik heb het hen nog maar niet verteld… En, wat denk je van de Pirates of the Carribean? Nu ken ik toevallig een jongen die erg goed is met een diabolo en laat die het nou ook nog doen met een brandende diabolo, dan kun je je voorstellen wat we alweer bedachten.

Dan ook nog een rondje musical.  We hebben er veel gezien, dus de muziek van Chigaco, West Side Story, Aida, Miss Saigon, Tarzan en nog veel meer musicals kwam voorbij. Het moet in tweemaal drie kwartier in te passen zijn, en dan nog een half uur pauze tussendoor. Ok, dus weer keuzes maken, maar Lion King, Spirit, Pocahontas zijn ook zo leuk, nou ja, je leest het wel, het lukt vast om van de drie shows elke keer weer iets anders te maken.

Na al dit leuke werk dan ook de praktische zaken, tribunes in de binnenbaan, arrangementen met tafels en een podium in de kleine bak, een afterparty, een buffet voor 1.000 personen (oeps, 1.000 personen?) Dan maar even bellen en overleggen met Landstede Vrij & Gastvrij, die hebben Horecaopleidingen. Nu is Landstede gelukkig partner in ons bedrijf en hebben ze vorig jaar ook bij Jump In Zwolle de catering verzorgd en dat ging super. Bars in de kleine bak voor de drank? Ook geregeld. Dan nu nog een band. Ik ben benieuwd, we gaan luisteren bij een achtmans band die alles kan spelen. We wachten af. Statafels en vooral verwarming erin en dit moet gaan lukken.

De vorige keer hadden we een superkachel, maar eh, dan moet hij wel goed aan staan, anders blijft het koud, erg koud! Dat overkomt ons geen tweede keer (staat genoteerd)! De eerste avond hebben we rond op papier. Er zijn nu al bedrijven die kaarten willen voor relaties, dus dat loopt goed.

De tweede avond, twee beeldschermen om de muziek vergezeld te laten gaan van originele beelden en daarbij dan de paarden die de muziek met hun bewegingen interpreteren, ik bedoel, na heel veel oefenen samen met hun ruiter kunnen interpreteren. Ze worden hier al een beetje dol van alle muziek en de ruimte die er nodig is om te oefenen. Maar, we hebben al twee paarden op een andere stal staan met een 20\60 baan waar in alle rust geoefend kan worden.’

Komt u ook?
U leest ‘t. De aftrap is er. Alle voorbereidingen zijn in volle gang. Het enthousiasme komt weer in de mensen naar boven. Veel vrijwilligers zijn weer nodig voor allerhande klussen, maar met onze enthousiaste mensen gaat het een prachtig feest worden. Reserveer alvast 27 of 28 februari a.s. in uw agenda.

Reserveren
Kaarten kunt u reserveren bij de Landstede Infoshop op 0800-0245666 (gratis). De kaarten kunnen tegen contante betaling tussen 9 en 25 februari worden afgehaald (Landstede Infoshop, Grote Kerkplein 14, Zwolle). De Infoshop is op werkdagen geopend van 08.30 tot 17.00 uur.        

Ook kunt u kaarten reserveren/bestellen door een email te sturen naar: evenementen@dehaerst.nl en d.m.v. inschrijving aan de balie in het Grand Café van Hippisch Centrum de Haerst. Voor groepen vanaf 10 personen gelden onderstaande kortingen!

Tijden
Vrijdag 27 februari van 19.30 – 22.00 uur
Zaterdag 28 februari van 19.30 – 21.30 uur

Arrangement vrijdagavond
Vrijdagavond verzorgt Jan Vayne de live muziek bij de show. U kunt deze show met gasten bezoeken, kaarten a € 100,- p.p., (10% korting p.p. bij groepen van meer dan 10 personen). In het arrangement zijn de toegangsprijs, drankjes, het buffet vanaf 21.30 uur en de after party inbegrepen.

Zaterdagavond
De toegangsprijs voor de show op zaterdagavond 28 februari is € 22,- per persoon. Wilt u met een groep komen? Voor groepen vanaf 10 personen geldt een korting van € 2,- per kaart (tegelijkertijd gereserveerd).

Voor kaarten kunt u een email sturen naar evenementen@dehaerst.nl.

Artikel delen: