De Veelzijdige Stad wil een veilig, genereus en LHBTIQ+vriendelijk Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

De Veelzijdige Stad wil een veilig, genereus en LHBTIQ+vriendelijk Zwolle

Zwolle – In de binnenstad van Zwolle vindt komende maandag tot en met vrijdag het project De Veelzijdige Stad plaats. Het is een ontwerpend onderzoek over de vraag: Hoe realiseer je een veilige, open en aantrekkelijke stad die een thuis vormt voor iedereen binnen en buiten de LHBTIQ+gemeenschap?

De Veelzijdige Stad is te vinden voor het Stadhuis op het Grote Kerkplein in Zwolle. De laatste jaren groeit de aandacht voor gender- en seksuele diversiteit. Hoe verwelkomend is de stad voor mensen met een LHBTIQ+achtergrond? Wat zijn fijne plekken en waar voelt het minder veilig? Wat is de relatie tussen de bouw van een stad en de manier waarop die wordt ervaren? Is het mogelijk nieuwe uitgangspunten voor het ontwerp van de stad te formuleren die ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de stad?

Gedurende vijf dagen wordt met verschillende doelgroepen onderzoek gedaan. Hierbij zijn naast het COC ook andere partners vanuit de Regenboogweek, ontwerpers en kunstenaars uit stad en regio alsmede studenten van verschillende opleidingen betrokken. Op het Grote Kerkplein worden gesprekken gevoerd met geïnteresseerde voorbijgangers over hun wensen, ideeën, zorgen en frustraties ten aanzien van genderdiversiteit en seksuele oriëntatie. Al deze input krijgt een plek op een wensmuur.

Iedereen is van harte uitgenodigd een bijdrage te leveren. Op vrijdag 20 mei gaan kunstenaars, ontwerpers, en onderzoekers met de resultaten aan de slag in een snelkookpan, om aan het einde van de dag met een aantal ontwerpvoorstellen en een manifest voor de veilige, open en aantrekkelijke stad Zwolle te komen. De resultaten worden aansluitend aangeboden aan wethouder Monique Schuttenbeld (wethouder SDG’s), de voorzitter van het COC en andere betrokken organisaties.

De Veelzijdige stad is een initiatief van Gooitske Zijlstra (gooitz) en Saar van der Spek (Ontroerende Zaken) in samenwerking met partners van de Regenboogweek Zwolle. Het project wordt ondersteund met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Artikel delen: