Klaas van de Vlekkert
Klaas van de Vlekkert

Crowdfunding voor Belevingstuin woonzorgcentrum Berkumstede

Zwolle – Een belevingstuin voor bewoners met dementie. Dat zijn de plannen van Driezorg-locatie Berkumstede in Zwolle. “Een tuin die niet alleen is om te kijken, maar vooral ook om te voelen en te horen.”

Om de tuin te mogelijk te maken is deze week een crowdfunding gestart. Klaas van de Vlekkert is coördinator welbevinden van locatie Berkumstede en onder zijn leiding is de crowdfunding opgezet. Van de Vlekkert: “De plek waar de belevingstuin moet komen, is nu nog een kaal stuk groen. Maar we willen dit grasveld omtoveren tot een oase van rust voor bewoners met dementie. Om dit te realiseren zijn we op zoek naar donateurs die ons hierbij willen helpen. Daarom starten we een crowdfunding.”

Wat is eigenlijk een belevingstuin? Een belevingstuin is een tuin die speciaal is gemaakt voor ouderen met dementie. In de omheinde tuin worden vooral natuurlijke elementen gebruikt. Denk hierbij aan bomen, struiken, kruiden, bloemen, water, maar ook aan tast- en bewegingselementen, muziek, geluid en kunstvoorwerpen.

Van de Vlekkert: “Voor mensen met dementie is zintuiglijke waarneming vaak een belangrijke manier om contact te maken met de wereld om hen heen. In de belevingstuin worden ze geprikkeld om activiteiten te ondernemen, contact met anderen te maken, naar buiten te gaan en vrij te bewegen.”

De totale kosten voor de belevingstuin bedragen 50.000 euro. De donaties worden gebruikt voor de aanleg en inrichting van de tuin. Van de Vlekkert: “Donateurs geven met hun gift de bewoners van Berkumstede met dementie meer leefruimte. Het voelen van de seizoenen, het horen en zien van de buitenwereld maakt dat zij ertoe doen. Want ook mensen met dementie hebben ons nog veel te bieden!”

Donateurs kunnen naar www.driezorg.nl/tuin of direct doneren door een gift over te maken
via NL36 RABO 0167 8987 44 t.n.v. St. Driezorg o.v.v. Belevingstuin Berkumstede.

Foto's 2
3d-ontwerp Belevingstuin Berkumstede
3d-ontwerp Belevingstuin Berkumstede
Artikel delen: