Maria João Mendes wint Jazz Vocalisten Concours

Zwolle – Maria João Mendes heeft zondag 8 februari het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2009 in Zwolle gewonnen. Tweede werd Sanem Kalfa en Simin Tander ging er met de derde prijs vandoor. De publieksprijs was voor Lonneke Lenferink.

“Wat een energie, een geweldige zangeres!”, aldus Francien van Tuinen, voorzitter van de jury van het negende Nederlands Jazz Vocalisten Concours, over winnares Maria João Mendes. De Portugese zangeres werd verder geprezen vanwege haar imponerende virtuositeit en timing. “Een zangeres waar je blij van wordt”. Mendes ontving een geldprijs van € 2.000,- en mag daarnaast een tour maken langs de Nederlandse theaters, georganiseerd door Stichting Jazz Impuls.

Tweede en derde prijs

Over de winnares van de tweede prijs, Sanem Kalfa, zei de jury: “Dit is de zangeres die ons misschien wel het meest heeft geraakt. Ze is in staat een vrolijke song veel diepgang te geven. Ze kruipt onder de huid van de luisteraar. Kalfa gaf een zeer muzikale en grappige Giant Steps.” Simin Tander, derde prijs winnares werd geprezen vanwege haar zucht naar avontuur en haar zoektocht naar grenzen. “Ze heeft een interessant en meeslepend repertoire.”

De jury

De jury bestond dit jaar uit Francien van Tuinen (voorzitter en winnares van het concours in 1997), Esra Dalfidan (winnares van de editie 2007), Ineke Heijliger (o.a. hoofdvakdocent jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium), Bartho van Straaten (programmeur van Muziekpodium Paradox in Tilburg) en Bert Vuijsje (redacteur en columnist van verschillende jazzbladen).

De negende editie van het NJVC mag gerust kwalitatief zeer hoog genoemd worden. De jury heeft het dan ook niet gemakkelijk gehad. Uit 34 inzendingen zijn door een deskundige selectiecommissie de 16 deelnemers voor de voorrondes op 5 en 6 februari geselecteerd. Na afloop van de tweede voorronde, vrijdagavond, maakte de jury de zes finalisten bekend. Op zondag 8 februari namen Simin Tander, Maria João Mendes, Sanem Kalfa, Norbert Kögging, Lonneke Lenferink en Anne Tetsch het tegen elkaar op tijdens de grande finale in Theater De Spiegel.

Artikel delen: